Predstavljeno novo izdanje Hrvatskoga kajkavskog kolendara

06.12.2022.

07:00

Autor: Martin Lukavečki/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Hrvatski kajkavski kolendar

Hrvatski kajkavski kolendar

Foto: HTV / HRT

Novo izdanje Hrvatskoga kajkavskog kolendara, popularnoga štiva i svojevrsne enciklopedije kajkavskoga kraja, predstavljeno je u čakovečkom ogranku Matice Hrvatske. Kolendar u kontinuitetu izlazi trideset i jednu godinu.


I ove godine bio je velik odaziv na suradnju Hrvatskoga kajkavskog kolendara, naglasila je na predstavljanju popularnog godišnjaka urednica, Anita Novak.


-  Naši suradnici i članovi vrlo uspješno i čvrsto odolijevaju svim ovim izazovnim vremenima osobito za kulturu i umjetnost tako da se ove godine stotinjak autora svojim vrlo vrijednim prilozima uključilo u rad na Hrvatskom kajkavskom kolendaru, za HRT Regionalni dnevnik rekla je prof. Anita Novak, urednica Hrvatskoga kajkavskog kolendara.


Glava tema Međimurska je županija koja 2023. obilježava 30 godina postojanja. Podjednaka je zastupljenost umjetnosti književnosti, gospodarstva, prirodoslovlja, znanosti i obrazovanja. Tu su i beletristički radovi u stihu i prozi, posebno mladih autora. Godišnjak pokriva cijelo kajkavsko govorno područje.


- To je još jedan razlog zašto je on tako popularan široj javnosti što u Međimurskoj županiji, ali naravno i šire u cijeloj Hrvatskoj čak i iz inozemstva imamo dosta interesa, kazala je Novak. 


Tomica Blažeka dugogodišnji je tajnik čakovečkog ogranka Matice hrvatske i suradnik na kolendaru.


-To je jedna edicija koju ljudi rado čitaju iznimno nigdje od 4 sad u ovom slučaju 1500 primjeraka,  ali on stalno u dosta visokoj tiraži izlazi i on se prodaje, praktički financira sam kroz ovo čitavo vrijeme, istaknuo je Blažeka. 


Kolendar izlazi u tiraži od 1500 primjeraka, malo je edicija s tako dugom tradicijom.


- Prije svega to je nekakva refleksija puka s tim da ima puno i stručnih tekstova i zanimljivosti. To samo govori o njegovom značaju i evo Matica Hrvatska skuplja nagrade ove godine smo opet dobili zlatnu povelju, izdajemo jako kvalitetne znanstvene knjige, međutim kolendar je iznad svega, to je najvažniji nakladnički projekt, kazao je Zoran Turk, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.


Hrvatski kajkavski kolendar kao godišnjak s dugom tradicijom, omiljeno je štivo među pukom i svojevrsna enciklopedija kajkavskog kraja, pa i šire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!