Kroz hrvatsku Amazonu s porukom da se ne zaboravi

05.07.2022.

16:57

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Martin Lukavečki/E.P.C.

Spust branitelja od Legrada do Vukovara

Spust branitelja od Legrada do Vukovara

Foto: HTV / HRT

Članovi Udruge branitelja i veterana Domovinskog rata iz Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te Ekoudruga Drava, spuštaju se čamcima Dravom od Legrada do Vukovara. S njima je bila i HTV-ova ekipa. 


Za 21. šestodnevni spust od Legrada do Vukovara, dug 238 kilometara, sve je spremno. Predstoji opskrba za dvadesetak članova posade raspoređene u tri čamca. Prekaljena ekipa ništa ne prepušta slučaju. Povod dugoj tradiciji je ljubav prema prirodi te sjećanje na Domovinski rat.


- Dunav i Drava su poveznice - Varaždin i Vukovar je povezan rijekom Dravom i to je jedna lijepa priča da se sjetimo na naše poginule i nestale, objasnio je Mario Serini, predsjednik Udruge branitelja i veterana Domovinskog rata Općine Vidovec.


Posade ne pamte tako nizak vodostaj. Plovidba je zbog toga iznimno zahtjevna - puno je zamki - nevidljivo granje, drvlje, balvani. 


- Naročito ovaj prvi dio, od Legrada do Križnice gdje je Drava izuzetno brza s mnogo sprudova, gdje se mora čitati voda da se ne bi nasukali, kaže Marijan Kolednjak.


- Svaka godina nosi svoje. Ovisi o vodostaju i tako, na početku vidite pripreme, malo najgore, poslije, kad se jedanput smjestimo sve je lakše, osim komaraca, nadovezuje se Josip Stanko


U ekipi je sve dogovoreno. Svatko dobro zna svoju ulogu.


- Najljepši dio plovidbe je to zajedničko druženje, kad se uspostave kampovi, kad se sjedne za stol i pričaju priče, kaže Gabrijel Draganić. 


Dok plove, u svakom su trenutku u mislima na svoj ratni put u Domovinskom ratu. Nerado o tome govore.


- Bili su teški ratni dani, ali jednostavno moramo se sjetiti na poginule, ranjene, sve, a ali nećemo sad o tome jer to su teške stvari, jako teške stvari, rekao je Mario Šincek


Hrabri ratnici mira spuštaju se hrvatskom Amazonom od Legrada do Vukovara s najvažnijom porukom -  da se ne zaboravi. Želja je branitelja da mladi naraštaji njeguju svijest o važnosti Domovinskog rata, njegovim žrtvama.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!