Cvjećarica Štefica najpoznatije je lice varaždinske tržnice

10.03.2022.

16:09

Autor: Martin Lukavečki/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Štefica Košutić

Štefica Košutić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Posebnu priču o još jednom zanimljivom životu ispričala je našem Martinu Lukavečkom - cvjećarica Štefica. Na varaždinskom je placu duže od šest desetljeća. Popularni varaždinski plac s domaćim proizvodima, bilo napučen u toplijim mjesecima ili pustiji u zimsko doba, idealno je odredište ako želite uroniti u lokalni ugođaj. Najpoznatije je lice tržnice - gospođa Štefica. 

Ima devedeset i dvije godine, a na placu prodaje više od šest desetljeća. U tom razdoblju plac je promijenio nekoliko lokacija, a s njime se selila i cvjećarica Štefica.

Štefica Košutić kazala je da je radila na mnogim mjestima.

- Tu je najljepše, jer je ipak pod krovom, prije je to sve bilo vani otvoreno na hladnome, kiši, poručila je.

- Kad je nema nekako nam je sve prazno. Jako je draga, jako pristupačna, svi volimo kod nje doći po neki savjet, naglasila je Draženka Košić.

- Uvijek sam sretna kad sam na placu, tu su ljudi, tu se sretnemo, razgovaramo malo, popijemo kavu, a cvijeće se kupuje sve manje, kupuje se, ali to su posebni dani, istaknula je Štefica. 

Svih tih lijepih godina na placu bilo je kojekakvih dogodovština, udvarača. Vesele su to priče i nisu baš za širu publiku. No ono što ne voli u trgovanju, voli jasno naglasiti.

- Ono cjenkanje znate, na polovicu - ako je cijena deset kuna, da bude za pet, ako je za dvadeset, da bude za deset. To me smeta znate, jer ne cijeni nitko tvoj trud, dodala je.

Dobrog je zdravlja, vrt joj je, kaže, svojevrsna rekreacija.

- Po sedam sati znam biti na dan na vrtu, kopati, pleti, zalijevati. Sama živim, mirovina je mala, nekako se mora živjeti, ne kukati, treba raditi. Motiku u ruke i idemo, poručila je.

Prije šezdeset šest godina položila je vozački, danas vozi automobil star gotovo tri desetljeća.

- Bez prometne nesreće, hvala Bogu, još uvijek auto vozim.

- Jeste li kad platili kaznu?

- Ne, nikad. Zadovoljna sam da nisam ovisna o nikome. Veseli me smirenost, vesele me ljudi koje vidim, veseli me život, rekla je Štefica.

Za dugogodišnji staž na varaždinskom placu, gospođi Štefici dodijeljena je doživotno besplatna rezervacija klupe.

Lijepa gesta potpore radu i odanosti - jedinstvenoj vjernoj cvjećarici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!