07:00 / 02.09.2021.

Autor: Marija Matoš/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Čarobna gastro priča Baranje

Čarobna gastro priča Baranje

Čarobna gastro priča Baranje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Baranja je čarobna svojim prirodnim ljepotama, ali i gastronomijom. Tradicionalni specijaliteti predstavljeni su u ilustriranom vodiču pod nazivom "Čarobna gastro priča Baranje". Uz turizam i ponudu hrane, želja je slikovnicom promicati i strukovna zanimanja poput kuhara i slastičara.

Tko dođe u Baranju, a ne proba fiš paprikaš, perkelt od miješane ribe ili odrezak od divljači, kao da u Baranji nije ni bio. Ta bogata gastronomija predstavljena je u slikovnici.

- Na ovaj način promoviramo eko etno gastro destinaciju, u ovom slučaju stavljamo naglasak na gastro i sve je to dobro povezano i s kulturom jedenja u ovom slučaju i s ovom prekrasnom prirodom, odnosno bogatom baštinom koju imamo ovdje, rekla je Renata Forjan, direktorica TZ Općine Bilje-Kopački rit.

Tradicionalna jela u ilustracije su pretočili studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu.

- Mislim da je to studentima dalo veliki poticaj da pripreme digitalan crtež prema uputama klijenta i za njih je ovo prvi važan posao i prvi pravi posao koji ih kasnije uvodi u profesiju, rekla je Ana Sladetić Šabić, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku.

Nakon čitanja ove slikovnice ne preostaje ništa drugo nego put restorana i uživati u baranjskim specijalitetima i slasticama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!