Đakovački vezovi: najveći hrvatski tradicijski festival

02.07.2021.

10:26

Autor: Ana Barišin/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Đakovački vezovi, 2019.

Đakovački vezovi, 2019.

Foto: Dubravka Petrić / PIXSELL

Đakovački vezovi najveći je hrvatski tradicijski festival, simbol očuvanja baštine. Kroz plesne korake folklornih skupina oživljavaju se stare tradicije, upriličuju se prikazi starinskih običaja. 

Kolo, bećarac, zvuk tambure te raskošno vezene, šlingane i dukatima ukrašene narodne nošnje, mame stanovnike i posjetitelje na ulice grada.


U izravnom prijenosu svečanog otvorenja 55. izdanja festivala iz Đakova, pratite ovogodišnju scensku sliku pod nazivom: "Moja duša bećarska". Prijenos je na rasporedu večeras od 21 sat na Prvom programu HTV-a, a u nedjelju 4. srpnja HRT će prenositi i svečani mimohod.


Uoči svečanosti iz Đakova se javila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska, koja je razgovarala s direktoricom Turističke zajednice Grada Đakova Marijom Burek, gradonačelnikom Đakova Marinom Mandarićem i urednikom projekta za HRT-a Nikolom Kristićem:

Ovogodišnji, 55. Đakovački vezovi održavaju se od 18. lipnja do 4. srpnja, no program je, ovisno kako će se razvijati epidemiološka situacija, podložan promjenama i prilagodbama.


- Zemlja-partner ove je godine Mađarska čiji će folklor, običaje i gastronomiju predstaviti sedam društava od kojih jedno dolazi iz Budimpešte, istaknuo je gradonačelnik Mandarić.


Vezovi će svečano biti otvoreni u petak, 2. srpnja, ispred katedrale, a u nedjelju, 4. srpnja, je svečani mimohod u kojem će ove godine gradom prodefilirati oko 40 skupina, a naglasak je na skupinama iz Slavonije i Baranje.


Direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek istaknula je i program Malih vezova i druge dječje programe, Đakovačke rezove i u okviru njih Etno film festival Srce Slavonije na kojem su filmovi iz, među ostalim, Hrvatske, Portugala, Italije, Senegala, Bangladeša i Kolumbije.


Vezove prate i koncerti među kojima i nastup Lada, izložbe, radionice za odrasle, konjički program na đakovačkom Hipodromu, glazbeni program...


Đakovački vezovi bit će zatvoreni u nedjelju, 4. srpnja, navečer tradicionalnim izborom najljepšeg narodnog ruha. 


Pokrovitelji su predsjednici države, Sabora i Vlade.


Na "Malim vezovima" 14 dječjih skupina


U okviru 55. Đakovačkih vezova prošle su nedjelje održani "Mali vezovi" koji su tradicionalno uvod u glavni tjedan đakovačke smotre folklora. U malovezovskoj povorci, što je korzom prošla od župne crkve Svih svetih, pored katedrale, do Strossmayerovog parka, prodefiliralo je četrnaest dječjih folklornih skupina što djeluju pri kulturno-umjetničkim društvima, kao i mažoretkinje. 


Većinom su to bila dječje skupine KUD-ova iz Đakova i Đakovština, te po jedna dječja grupa s osječkog i brodskog područja, ukupno nešto više od 400 malih sudionika.


Po prolasku središtem grada, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku uslijedio je nastup dječjih skupina koje su se predstavile dječjim plesovima, igrama i starim dječjim običajima svojih krajeva.


U pozdravnoj riječi malim izvođačima i njihovim roditeljima obratio se gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, zahvalivši i mališanima i njihovim roditeljima što od malih nogu njeguju tradicijsku kulturu.


- Sva ova djeca potvrda su da se Đakovački vezovi ne moraju brinuti za svoju budućnost, poručio je Mandarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!