07:00 / 24.08.2021.

Autor: Ana Barišin/Regionalni dnevnik/HRT

Akcija "Biciklirajmo biciklističkom"

Biciklirajmo biciklističkom

Biciklirajmo biciklističkom

Foto: HRT / HRT

"Biciklirajmo biciklističkom" - preventivni je projekt Policijske uprave osječko-baranjske. Poštuju li biciklisti prometna pravila, ali i s kojim se problemima susreću prilikom svakodnevne gradske vožnje...

Biciklistička staza od svega 60 cm širine, Mirku Vukotiću kao dugogodišnjem, iskusnom biciklistu, stvara velik problem.

- Dakle, jedan bicikl ne može proći kako treba, dva se mimoići sigurno ne mogu, tu su još vozila stanara koji isto tako zbog tramvajske pruge nemaju kuda s tim automobilima a i kad tome dodate pješake, koji obično i zloupotrebljavaju tu biciklističku stazu, onda je to problem - objašnjava.

No, to nije jedini problem koji muči bicikliste.

- Da ima više biciklističkih staza, bilo bi bolje, morate se kretati po pločniku i onda kada dođe policija, kažnjava, tu se prije smio voziti bicikl, sad stoji policajac i tristo kunića - navodi Borislav.

I Biljanu je neki dan zaustavila policija.

- Kaže da vozimo kolnikom ili da guramo u gradu. Vrše preventivu, dobila sam neku brošuricu da pročitam - kaže.

A upravo se ta preventiva odnosi na akciju "Biciklirajmo biciklističkom".

- Biciklisti su dužni na pješačkom prijelazu sići s bicikla i bicikl pregurati preko pješačkog prijelaza. To je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti gdje su oni počinitelji - podsjeća Eleonora Matić, Odjel prevencije, PU osječko-baranjska.

Neki to poštuju, neki baš i ne. No da bi biciklisti ostali sigurni na cestama uz poštivanje prometnih pravila, potrebna je i  hladna i mirna glava, tolerancija i propisana oprema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!