Lavanda u Slavoniji sve isplativija i raširenija biljka

19.08.2021.

20:57

Autor: Ana Barišin/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Antonio Kurević

Antonio Kurević

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Lavanda je u Slavoniji sve isplativija i raširenija biljka. Prije 14 godina, obitelj Kurević iz Osijeka odlučila je pokrenuti svoj OPG. Danas na 3 hektara u Aljmašu uzgajaju tu mirisnu i ljekovitu biljku, a čak 90 posto svojih proizvoda plasiraju na jadransku obalu.

Antonio Kurević ima još otprilike dva tjedna do kraja berbe lavande budrovke. 


- Ovo je hrvatska lavanda koja daje vrlo dobre, odnosno odlične prinose na našim poljima, i sad smo krenuli lagano u sadnju Lavande angustifolije, koja daje puno kvalitetnije ulje i puno kvalitetniji cvijet, ali manje prinose, kaže.


A prinosi su ove godine više nego dobri jer slavonska lavanda nije zahtjevna biljka, a svoje kupce nađe prije svega na jadranskoj obali. Od te mirisne i ljekovite biljke nastaje široki spektar proizvoda.


- Lavanda se može kuhati, može se praviti suhi cvijet, može se praviti ulje, od jedinstvene vrste lavande može se praviti čaj, ističe Antonio.


Stoga kada prođe berba, nove sadnice već su spremne za zemlju početkom rujna kada počinje nova cvjetna avantura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!