"Napeto" stanje u Radikovcima: prvenstvo Slavonije u gađanju praćkom

06.09.2021.

07:00

Autor: Ana Barišin/Dnevnik/B.A./HRT

Praćkijada

Praćkijada

Foto: Dnevnik / HRT

U Radikovcima kod Donjeg Miholjca održano je prvenstvo Slavonije u gađanju praćkom. Jedinstveno natjecanje u Hrvatskoj postalo je i tradicija toga kraja. 

"Napeto" stanje u Radikovcima. Jedno od najstarijih bacačkih oružja za borbu na daljinu postalo je simbolom ovoga kraja. 


- To je nekako tradicionalno natjecanje koje je jedinstveno sada na ovom području, kaže Darko Šiklušić, predsjednik Udruge "Praćkijada" Radikovci.


- Muški gađaju u manje sijalice, a ženske gađaju u veće sijalice, boduje se pogodak u sijalicu. Tko pogodi više sijalica u jednoj seriji, taj je pobjednik, objašnjava sutkinja Svjetlana Šmaguc.


Gađali su i najmlađi. 


- Pa uzmemo krumpir i nategnemo, i onda samo pustimo i puknemo, kaže Karlo iz Radikovaca.


Malo gume i kože, kvalitetno drvo i praćka je gotova. 


- Što se tiče drveta, izrađuju se od drena, iliti sviba, što bi rekli, a nekad prije radilo se od jorgovana. Međutim, jorgovana sada ima malo teže. Jorgovan ima najljepši oblik, kaže izrađivač praćki Zdravko Lukačević.


Praćkijada je sinonim za još dvije jedinstvene discipline - karike na marike i bacanje gumene čizme. 


- U nekoliko zemalja poput Finske to je zapravo i nekakav nacionalni sport, postoji kup natjecanja i svjetsko prvenstvo u bacanju čizme, kaže Ivan Semeš, tajnik Udruge "Praćkijada" Radikovci.


Ova originalna manifestacija ima potencijal prerasti lokalne okvire i obogatiti kontinentalnu turističku ponudu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!