16:10 / 25.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kako stare gramofonske ploče postaju umjetničko djelo

Novi život starih vinila

Novi život starih vinila

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Evo kako izgledaju gramofonske ploče na zidu kao umjetnička djela koja nastaju od reciklirane plastike,   prepoznata ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu.

Vinilnim pločama obično je mjesto na gramofonu, no osječka ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska provjerila je zašto ih Dražen Alić izlaže na zidovima i policama:

- Radi se o recikliranju starih, izgrebanih gramofonskih ploča. To ističem zato što puno ljudi poludi jer misle da uništavamo ploče, kaže Dražen Alić iz DMT waste arta.


Kod izrezivanja ploča ostaje puno materijala koji se ne može reciklirati , pa su Dražen i njegova ekipa smislili način kako iskoristiti i te krhotine.


- Radimo 3D radove na koje lijepimo te komade jedan po jedan na obojanu gramofonsku ploču i pravimo slojeve. Zna biti i po deset slojeva. To je dugotrajan posao, ali na kraju imamo jedan 'egzotičan' komad, objašnjava Dražen.

Novi život starih vinila

Novi život starih vinila

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na sličan način nastao je i portret Amy Winehouse u koji je uljepljeno više od 10 kilograma vinilnih krhotina, a da se radi o odlično prihvaćenom konceptu govori i podatak da se proizvodi DMT waste arta naručuju i s drugih kontinenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!