Dobri rezultati KBC-a Osijek u liječenju neplodnosti

13.07.2021.

16:39

Autor: Marija Matoš/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

KBC-a Osijek može se pohvaliti dobrim rezultatima u liječenju neplodnosti

KBC-a Osijek može se pohvaliti dobrim rezultatima u liječenju neplodnosti

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zavod za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju KBC-a Osijek u posljednje četiri godine može se pohvaliti dobrim rezultatima u liječenju neplodnosti. Povjerenje parova koji su na postupke radije odlazili u Zagreb ili u druge države vratili su reorganizacijom laboratorija, ulaganjem u suvremenu opremu te zapošljavanjem stručnog kadra.

Tea Marton iz Vardarca 15 je godina pokušavala zatrudnjeti. Obitelj se iscrpila i financijski i emocionalno.

Iz prvog pokušaja medicinski pomognute oplodnje u novom laboratoriju za humanu reprodukciju osječkog KBC-a, rodila je dječaka Leona.

Da se povjerenje vratilo, pokazuje povećanje broja postupaka. Godine 2019. provedeno ih je 450, do kraja ove godine očekuju 500.

- Imamo nešto bolju uspješnost u odmrznutom transferu kada odmrzavamo embrije, tu nam je uspješnost preko 50 posto, a u svježem transferu je oko 38 posto, rekao je prof. dr. sc. Siniša Šijanović, dr. med./voditelj Zavoda za humanu reprodukciju i MPO KBC-a Osijek.

- Uz edukaciju kolega i njihov intenzivan rad drago nam je da su pacijentice prepoznale naš rad i sve ono što ulažemo da poboljšamo ishode njihovog liječenja, rekla je doc. dr. sc. Andrijana Müller, dr. med./predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.

Samo je u opremanje laboratorija uloženo oko 2 milijuna kuna, a jedna od vrijednih investicija je ovaj vertikalni laminar.

- Bio nam je nužan kako bismo osigurali visoku kvalitetu čistoće zraka koja je jako važna kako bismo imali kulture zametaka, odnosno stanica bez ikakve kontaminacije, što je, znamo svi, jako važno, kaže Marija Dundović, mag. biol./voditeljica Laboratorija za humanu reprodukciju i MPO KBC-a Osijek

Procjenjuje se da se s neplodnosti u Hrvatskoj suočava oko 18 posto parova. Za one u Slavoniji dobra je vijest da napokon imaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu, jednaku onoj u ostalim centrima u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!