Jajomati, bučomati i slični automati na udaru fiskalizacije

28.01.2021.

17:09

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/HRT

Samoposlužni uređaj

Samoposlužni uređaj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Poljoprivrednike iz varaždinskog kraja muči nepravda, zbog nove odredbe o fiskalizaciji prodaje preko samoposlužnih uređaja. Naime, do kraja mjeseca svi poljoprivrednici koji svoje proizvode prodaju preko mljekomata, jajomata, bučomata i sličnih uređaja, moraju uvesti softver za fiskalizaciju u svoje aparate. Dodatni je to trošak i udar na njihovo poslovanje koje je ionako ugroženo zbog pandemije. 

Zvonko Šincek prvi je u Hrvatskoj prije sedam godina otvorio samoposlužni uređaj za prodaju jaja i tek mu se nedavno investicija i isplatila. Sada stižu novi troškovi.

- Kakve je razlika kupiti na mojem automatu ili na placu jaja? On nije u fiskalizaciji, moj je. To su dodatni troškovi, mi moramo malo podići cijene, tu će se ljudi buniti, kaže Zvonko Šincek, vlasnik jajomata, Gornje Vratno.

Litra milijeka na mljekomatu stoji šest kuna pa gospođa Biserka mora prodati 666 litara mlijeka samo da otplati softver za fiskalizaciju za jedan aparat - pod uvjetom da joj ne treba ni kuna za život. 

- Kontaktirali smo proizvođača u Švicarskoj, gdje smo kupili, on se čudi. Toga kod njih nema. Čemu to kad se već plaća porez, čemu sad ta fiskalizacija, kaže Biserka Dombaj, vlasnica mljekomata, Družbinec.

No zato će Ministarstvo poljoprivrede financirati troškove nadogradnje 120 uređaja koliko ih je trenutačno registrirano. 

- Vlasnici tih uređaja moraju biti upisani u upisnik poljoprivrednika, a njihovi uređaji moraju biti upisani u odgovarajući registar subjekata i objekata u poslovanju s hranom. Do 31. ožujka moraju podnijeti zahtjev, kaže Zdravko Barać, pomoćnik ministrice poljoprivrede.

Te uz račun za trošak ugradnje ostvariti pravo na subvenciju za koju je resorno ministarstvo odobrilo pola milijuna kuna.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!