Život s 800 kuna

10.05.2021.

17:51

Autor: Eli Lazarova Sladić/Tomislav Dmejhal/Odjel Web i multimedija/HRT

Život s 800 kuna

Život s 800 kuna

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

Davor Farkaš živi u Kneževim Vinogradima, ima 55 godina, nekoliko dijagnoza i puno briga. Osim što je sam život mu je i previše užurban, žestok, nepodnošljivo skup i tako kompliciran...

- Moji roditelji su umrli. Tetak me primio i tetka tu i oni su me othranili. I u školu su me poslali i sve. Ali ostao sam sam. Danas je od tetka rođendan trebao biti, ali evo - priča nam Davor.

Teško razgovaramo, ima dva slušna aparatića, ali i dalje nas teško čuje. Živi od socijalne pomoći, svaki mjesec treba preživjeti s 800 kuna. Nikome to ne uspjeva pa naravno ni njemu, zato pokušava odraditi nešto sa strane u selu. Ne boji se posla, radio je uglavnom sezonski u poljoprivredi, u šećerani u mljekari. No danas do posla - sve teže.

-A snalazim se, nekako. Imam tri bašte. Pilići, kokoši deset, tri zeca, jednu gicu...

Samo što životinje također treba hraniti. Svaki tjedan, ako ništa drugo, mora kupiti vreću kukuruza koja je 70 kuna pa je samo time dobar dio njegovih primanja potrošen. Prvo kupi hranu za životinje, za njega - što ostane.

- Malo krumpira, malo mrkve i napravim. Više jedem onako, kao da sam na dijeti - objašnjava Davor.

Galerija
Život s 800 kuna, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT
Život s 800 kuna, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTŽivot s 800 kuna, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTDavor Farkaš, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTDavor Farkaš, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTŽivot s 800 kuna, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT

Program Zaželi već nekoliko godina mijenja živote. Ženama koje rade kao gerontodomaćice, ali i onima koji vape za pomoći. Pa tako i Davoru.

- Ne može sebi financijski puno dopustiti jer s tim malim primanjima ne može preživjeti, a vidite da su mu životinje cijela obitelj jer nema nikoga, osim nas u udruzi Žena, tako da je on naš miljenik i kadgod šta treba, mi smo tu za njega maksimalno, da ne kažem da ga vozimo po doktorima okolo, nema prijevoza ovdje više, COVID je, čuvamo ga, brinemo, za nas je on naš - kaže Katarina Bajsić iz Udruge žena Izvor koja ga skoro svaki dan obiđe.

Sve što Davor ima su trošna kuća, okućnica i životinje. Krov samo što se ne sruši. Iz sobe u sobu bježi, kaže, da bi bio na sigurnom, a krov i prokišnjava. Novaca za popravak nema.

- Kuća ne treba gazdu, kuća traži slugu. razumijete li što oću reći? Sve okolo, kod kuće uvijek ima, svatko ima kod kuće posla. Kolko mogu, tolko napravim. Bez novaca - žali se.

Sa svojih 800 kuna mjesečno, iako živi više nego skromno, Davor ne može skrpati kraj s krajem. Gomilaju mu se i računi koje samo sprema. Plaše ga pa ih ne želi ni spominjati.

- Dobro je pitanje, vjerujte. Nećemo ništa o tome. Bolje da šutim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!