Povijest žena u hrvatskom vatrogastvu

11.02.2023.

15:26

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Povijest žena u hrvatskom vatrogastvu

Povijest žena u hrvatskom vatrogastvu

Foto: HTV / HRT

Povodom izložbe 'Iza vatrenog zida - žene u vatrogastvu' koja je u trenutačno u Varaždinu u Muzeju hrvatskog vatrogastva objavljen je katalog vatrogaskinja. Priča je to o hrabrim ženama koje spašavaju živote i imovinu pogledajte u reportaži. 

Povijest žena u hrvatskom vatrogastvu

Povijest žena u hrvatskom vatrogastvu

Foto: HTV / HTV

Fotografija je ovo iz 60-ih godina, a prikazuje vatrogasnu četu Industrijskog dobrovoljnog vatrogasnog društva bivše tekstilne tvornice MTČ. Neke žene došle su nakon posla, neke nakon noćne smjene, a neke od kuće. Iako su u sandalama, finoj odjeći i cipelama ili čizmama, sve imaju jedan cilj - uspješno odraditi vježbu kako bi bile spremne za obranu svojeg poduzeća.

Fotografija je dio Izložbe "Iza vatrenog zida - Žene u vatrogastvu". Prvi put predstavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu tijekom srpnja i kolovoza prošle godine, izložba je nedavno preseljena u Varaždin u Muzej hrvatskog vatrogastva.

Povijest žena u hrvatskom vatrogastvu

Povijest žena u hrvatskom vatrogastvu

Foto: HTV / HRT

- Na izložbi u Zagrebu mogla se vidjeti povijest žena u vatrogastvu, predmeti koji su bili ustupljeni od strane DVD-ova Hrvatske vatrogasne zajednice koja je partner izložbe. Dakle Također i predmeti koji su privatno vlasništvo naših vatrogaskinja. Osim tih povijesnih podataka i statistike, važan dio izložbe su i izjave vatrogaskinja - njihove priče i iskustva, kaže koautorica izložbe i tekstova kataloga Kosjenka Laszlo Klemar.

Ohrabruje podatak da je u području vatrogastva sve više žena. Međutim, velika je razlika kad govorimo o dobrovoljnom i profesionalnom vatrogastvu. U javnim vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj je tek jedan posto žena. Međutim, vatrogaskinja je sve više, i puno ih sudjeluje u intervencijama.

Predrasude u vatrogastvu


- Usprkos tome, predrasude su i dalje prisutne. Razgovarajući s vatrogaskinjama, mislim da nije bilo nijedne koja nije potvrdila da se susrela s predrasudama.

Jedna od predrasuda jest da žene nisu fizički i psihički dovoljno snažne za obavljanje tako zahtjevnog i odgovornog posla te za susretanje s raznoraznim izazovnim situacijama. Međutim, dodaje Laszlo Klemar - predrasude su više prisutne u široj javnosti nego u samoj vatrogasnoj zajednici, jer su žene "dokazale svoju sposobnost i intervencija rame uz rame s kolegicom je već uobičajena".

Katica Valečić

Katica Valečić

Foto: HRT / HTV

Između zagrebačke i varaždinske izložbe, izdan je katalog prepun zanimljvih crtica iz povijesti. Recimo, prva žena koja je završila vatrogasnu školu, gospođa Katica Valečić i dalje je aktivna kao sutkinja i trenerica za mladež.

- Ono što se u katalogu može naći to je povijest žena u vatrogastvu u Hrvatskoj. Mogu se naći brojni statistički podaci, podaci su iz 2022.. Također, tu je i bogat slikovni materijal. U arhivu Hrvatske vatrogasne zajednice čuva se niz fotografija na kojima je zabilježen ulazak žena u vatrogastvo te sudjelovanja natjecanjima i na intervencijama. Puno je fotografija iz perioda kasnih četrdesetih do osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Također, tu su i priče nekih naših istaknutih vatrogaskinja i njihove izjave, naglašava Laszlo Klemar.

Vatrogaskinje iz Vinkovaca

Vatrogaskinje iz Vinkovaca

Foto: HTV / HRT

Prvi put na jednom mjestu obuhvaćena je povijest žena u vatrogastvu te njihov status i položaj danas.

Jedan od ciljeva izložbe, dodaje Laszlo Klemar - da se potakne i osnaži djevojčice kojih je sve više u vatrogasnom podmlatku, da to zanimanje nije isključivo muško i da mogu jednog dana zaista raditi kao vatrogaskinje. 

Katalog predstavlja vrijedan materijal kojemu je cilj doprinijeti položaju i percepciji vatrogaskinja u Hrvatskoj, s nadom da će se barem malo umanjiti predrasude te pokazati koliko su ove hrabre i odvažne žene, hrvatske vatrogaskinje, vrijedne divljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!