Prirodni normabel obitelji Lončar

30.08.2021.

17:53

Autor: Eli Lazarova Sladić/Tomislav Dmejhal/Odjel Web i multimedija

Vole kad ih se hrani i mazi

Vole kad ih se hrani i mazi

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

Herešin pored Koprivnice. Farma burskih koza. Marin Lončar i njegova majka Mirica. Burske koze, ljame i puno, puno ljubavi...

Prvu su kozu kupili 1988. godine jer je sin bio stalno bolestan. Imao je teški bronhitis kojeg medicina u ono vrijeme nije mogla izliječiti, kaže Mirica Lončar. Bilo im je predloženo da kupe kozu ili se presele na more. Kupili kozu, i sin otad nikad nije bio kod doktora. Bio im je to vrlo sretan potez i nikad nisu požalili. Jer vole životinje i to im je, kako kaže Mirica, "prirodni Normabel". U tome uživaju, to ih veseli i jednostavno, ne bi to mijenjali ni za kakve novce ni destinaciju.

Na pitanje zašto baš ljame, Marin šaljivo odgovara: A zašto ne? A onda nastavlja:

- Pune su pozitive. Stalno izgledaju kao da se smiju. Jako su miroljubive i dobroćudne. Nisam još čuo da je ljama nekome naudila i da bi htjela zlo. Spadaju u egzotične životinje, ali u biti i nisu toliko egzotične. Jedu isto kao i koze -zob, sijeno, malo soje, za prihranu, da bi imale ljepšu dlaku. Nisu zahtjevne. Veterinar ne treba. Savršeno su se prilagodile.

Dolaze iz Amerike, porijeklo im je Peru, ali, uvjerava nas, savršeno su se ovdje prilagodile, čak im možda bolje paše ovdje nego u njihovoj matičnoj državi jer tamo su na 10 tisuća metara nadmorske visine.

- U principu su to moji ljubimci. To mi je bila velika želja. Puno sam se odricao da bih došao do njih. Pogotovo što ih se u Hrvatskoj gotovo ne može kupiti. Mora biti neki uvoz iz dalekih zemalja. Imamo ovdje ljame koje su stigle iz dalekog Portugala. Iz Austrije, Njemačke - objašnjava Marin.

Ovisno o spolu i o bojama, ljama košta od tisuću do 4 tisuće eura. Skuplje su one koji imaju više različitih boja. Trobojne su najskuplje. Njihove trobojne su DIno i Slađana. Imaju šest mjeseci i pravi su primjer kako bi ljama trebala izgledati. Njihova je vuna izvrsne kakvoće, jako je cijenjena. Nažalost, u Hrvatskoj nema organizirani otkup pošto nema ni ljama, možda ih je svega tridesetak u zemlji. Na njihovoj je farmi 14 ljama, no to im nije biznis jer su i Marin i Mirica zaposleni, a na farmi su u svom slobodnom vremenu.

- Ovo mi je jedan hobi, ljubav prije svega i odmor. Imao sam par kupaca iz hotela na moru. Oni su svoje dodatne sadržaje proširili. Uzeli su četiri ljame od mene i pokazalo im se izvrsno ulaganje. Djeci je svagdje more isto. Ali kažu mami: Idemo opet tamo ljetovati gdje su bile ljame - priča nam Marin.

Osim ljama na njihovoj je farmi i 40-ak burskih koza. Porijeklom su iz Afrike i drže se za meso, čista mesna pasmina. Vrlo su pitome, poželjne u Hrvatskoj jer ih u zemlji ima svega 200-tinjak. Jedina su vrsta koze koja koti dvaput godišnje.

- Radimo sir, prge i konzumiramo mlijeko. Brzo se prodaje, nema ga dovoljno. Potražnja je stvarno velika. Konačno su ljudi počeli razmišljati što jedu i većinom se baziraju sad već na domaće. Fino je jako, ali prvenstveno zdravo - govori Mirica Lončar.

Na njihovoj farmi često se mogu vidjeti izletnici. Kažu, svi su dobro došli. I oduševljeni su. Djeca se ne daju kući, roditelji također uživaju jer ne mogu sve to vidjeti i doživjeti svugdje.

Onima koji razmišljaju o uzgoju koza ili ljama, Mirica poručuje da je najbitnija volja, ali i ljubav. Ako nema toga, kaže, bolje da ni ne počinju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!