Vatra je ovoj mladoj obitelji progutala sve

18.02.2021.

22:31

Autor: Eli Lazarova Sladić, Tomislav Dmejhal/ Odjel Web i multimedija/HRT

Štefica Juric

Štefica Juric

Foto: Odjel weba i multimedije / HRT

Vatra, plamen i dim stvorili su pravu noćnu moru prije dva tjedna obitelji Juric iz Brezove pored Sv. Križa Začretje. Igor (33), Štefica (29), Stjepan (2,5) i baka Vesna (62) mirno su spavali kada se zapalilo električno brojilo. Sve se dogodilo brzo, vatra se razbuktala i zahvatila cijelu kuću.

- Čuli smo samo veliku viku, svekrva je vikala: Požar! Požar! Ubrzo se digao suprug, ja sam trčala za njim. Zgrabila sam dijete, uzela ga na ruke i istrčali van. Stajala sam na dvorištu bosa, gola i prestravljena - ispričala nam je Štefica.

Igorova majka Vesna nije ni uspjela izaći kroz vrata pa ju je sin izvlačio kroz prozor.

- Dok su došli vatrogasci, vrata, štokovi, namještaj, sve se počelo taliti od temperature i plamena - priča nam Igor.

- Pravo čudo je da smo izvukli živu glavu i nitko nije nastradao - dodaje Štefica.

Iz kuće su morali maknuti sve. Izgorio je namještaj, stolarija, instalacije... A uređivali su je prije 5 godina, renovaciju nisu još ni otplatili. Primili su ih susjedi, pomažu im kako god mogu. Skupljali su nešto novaca, donirali građevinski materijal, dolazili raditi u kući, pomažu i dalje. Novčanu pomoć primili su i od Općine pa su mogli kupiti ono što je bilo najpotrebnije za uređenje kuće.

Zahvalni su svakome tko je pomogao ili donirao novac, ali i strahuju hoće li se uspjeti snaći. Igor je naime nedavno promijenio posao, ne može dići kredit, a još više ga straši činjenica da majstore jednostavno ne može pronaći.

- Zvao sam već skoro pola Zagorja, po familiji i prijatelje, oni su zvali svoje, svi su ili po moru dolje ili u Njemačku, nema, uopće nema ljudi. Da bi netko došao i da bi to završili - kaže.

Momentalno traži knauf majstora, nakon toga dolazi gletanje, brušenje, farbanje.

Vratiti se ponovno u svoj dom jedina im je želja. I dok tužno, ali strpljivo čekaju taj dan, malenom Stjepanu nikako nije jasno zašto je kuća prazna i hladna te zašto mora spavati kod susjede.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!