Osnažujuće kartice za povezivanje roditelja s djecom

20.04.2023.

16:00

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Kutijica moći

Kutijica moći

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Riječi imaju veliku moć. One utječu na naše samopouzdanje i pogled na svijet. Iz tog razloga, jedna majka osmislila je osnažujuće kartice.

Politologinja Petra Matulić Žeravica majka je dvoje djece odgajane u duhu povezujućeg roditeljstva. Kako i sama voli učiti o osobnom rastu i razvoju, odlučila je svoju vrstu odgoja približiti svim roditeljima te osmislila "Kutijicu moći", koju je zajedno s njom otvorila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Na ideju sam došla tako da sam bila na jednom programu osobnog razvoja gdje nam je mentorica zadala zadatak da napišemo na svoj spisak sve rečenice koje smo tokom djetinjstva voljele slušati od svojih roditelja, ali da napišemo i one koje nismo čuli, a tada bi nam mnogo značila. Nakon što sam napisala svoj spisak, shvatila sam da su to rečenice koje bi sva djeca trebala slušati u svom djetinjstvu, priča nam Petra.

Kutijicu je sama ilustrirala, a tiskana je u Hrvatskoj. Kako su je oduvijek privlačili svemir, nebo, zvijezde i Mjesec, u ilustracije je unijela taj dio sebe i približila ih djeci. Šarenim i razigranim ilustracijama djeci poručuje da mogu ostvariti sve što žele, pa i otići u svemir ako im je to veliki san.

- Iako su poruke koje se nalaze na karticama kratke i jednostavne, one su vrlo moćne zato jer one poručuju osobi koja ih čita i koja ih koristi da može ostvariti sve što poželi, da slijedi svoje srce, da slijedi svoje snove... Potiče samopouzdanje, samopoštovanje, ohrabruje, osnažuje i donosi osobi taj unutrašnji mir i povjerenje u sebe, ističe Petra.

Petra Matulić Žeravica

Petra Matulić Žeravica

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- U kutijici se nalazi 30 osnažujućih kartica i četiri dodatne 'mindfulness' kartica. Mi ju svakodnevno koristimo za osnaživanje, za ohrabrivanje, za poticanje različitih emocija, za otvaranje novih tema, za čitanje velikih tiskanih slova, za slaganje kartica po brojevima od veće do manje. Znači, mogućnosti su baš mnogobrojne, a mislim da je fora u tomu da nema definirana pravila korištenja, nego ih djeca samo osmisle kako će ih koristiti, objašnjava Petra.

Koncept 'mindfulnessa' znači biti svjestan i potpuno prisutan u sadašnjem trenutku. Ova majka smatra da je to važno u današnje doba kada smo svi pred ekranima i zauzeti svojim poslovima.

- Želim staviti naglasak na to da je jako bitno da roditelj sa svojim djetetom uzme petnaest, trideset, četrdeset minuta dnevno sjedne kraj njega, igra se svjesno s njime, pogleda ga u oči, saslušamo što ima za reći. Mislim da je ta svjesnost u sadašnjem trenutku jako bitna jer utječe na njihov odnos i stvara taj iskreni osnažujući moment pozitivnog roditeljstva koji onda i uvodi u neke nove priče, razgovore ispunjene toplinom i ljubavlju, tvrdi Petra.


Kutijica moći

Kutijica moći

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Na dodatne četiri mindfulness kartice nalaze se male vježbe. To su ili vježbe disanja ili vježbe osvještavanja. One koriste djetetu kad se on osjeća prestrašeno, kada ne može zaspati, kada se osjeća uznemireno ili kad osjeća da jednostavno mu treba neka podrška putem vježbe disanja, napominje Petra.

Kutijicom moći želi pomoći u stvaranju društva koje je suosjećajno prema sebi, empatično prema drugima.

- Tomu učim i svoju djecu na večer prije spavanja s njima prođem bar tri situacije na kojima sam taj dan zahvalna. To su najčešće neke sitnice poput "bilo mi je jako zabavno s tobom u ovom parku, uživala sam dok smo čitali slikovnice, bilo mi je lijepo dok smo zajedno pekli kolače." Baš neke sitnice, ali time ih želim naučiti da osvještavaju situacije koje su se dogodile tijekom dana i da budu zahvalni na tim zajedničkim trenucima, zaključuje Petra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!