Svijet malih i velikih šapa

26.04.2023.

10:58

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

ilustracija

ilustracija

Foto: Eric Isselee / Shutterstock

Hrvatski školski muzej i Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet organiziraju edukativnu radionicu „Svijet malih i velikih šapa" u srijedu, 26. travnja, na Svjetski dan pasa vodiča.

Posljednje srijede u travnju diljem svijeta obilježava se Svjetski dan pasa vodiča kojemu je cilj upoznati javnost s važnošću i ulogom pasa u povećanju broja neovisnih i samostalnih osoba s invaliditetom i poboljšanju kvalitete njihova života.

Tim povodom u galeriji Hrvatskoga školskog muzeja „Školica za 5" u Hebrangovoj ulici u Zagrebu održava se radionica „Svijet malih i velikih šapa". Uoči radionice ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je s prof. Marijanom Bračić iz Hrvatskog školskog muzeja:

Psi vodiči izvježbani su da slijepim ili slabovidnim osobama omoguće sigurno kretanje ulicom poput prelaska zebre ili sigurnu vožnju gradskim prijevozom tj. služe im kao pomoć do dolaska na željenu destinaciju.

- Hrvatsku udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet, osnovanu sad već davne 1990. godine s ciljem da se u Hrvatskoj omogući školovanje pasa vodiča slijepih, predstavit će Mira Katalenić, predsjednica udruge, a o psima pomagačima odnosno vodičima, njihovoj ulozi i školovanju govorit će nam Slavica Kuzmić, voditeljica edukativno-promotivnih aktivnosti udruge te Jelena Višek savjetnica obitelji korisnika pasa pomagača, najavili su organizatori.

U edukativnoj radionici sudjeluju učenici drugih razreda OŠ Ivana Gundulića Zagreb i na radionici se mogu upoznati i s ulogama terapijskih pasa, a osim teorije - tu je i pravi pas vodič, labrador retriver koji se zove Star.

Hrvatski školski muzej je prijatelj pasa, a psi su dobrodošli i u galeriju „Školica za 5" u Hebrangovoj 5 u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!