Oskarovac Tanović o važnosti ćevapa u doba korone

03.05.2021.

13:10

Autor: Hina/V.M.

Ćevapi

Ćevapi

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Redatelj Danis Tanović, dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oscar, počeo je u snimati svoj novi film, a pitanje na kojega pokušava odgovoriti je gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi, što je zapravo metafora za život u pandemiji. 

Kako je u ponedjeljak potvrdila bosanskohercegovačka producentska kuća "Obala art centar", Tanović novi film snima u okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane".


Radnja novog filma, koji nosi naslov "Deset u pola", smještena je u Sarajevu koje se suočava s pandemijskom krizom prouzročenom koronavirusom. Prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, likova opisanih kao prijatelji i antipodi, koji se na prvi pogled sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, a zapravo preispituju životne odluke i suočavaju se s nužnošću njihovih promjena.


- Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari a to je odgovor na pitanje: gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu, kaže Tanović.


Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s glumcima Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, koji su glumili u "Ničijoj zemlji", filmu za kojeg je Tanović i dobio Oscara, kao i u "Smrti u Sarajevu".

 U novom filmu ulogu ima i hrvatski glumac Goran Navojec, a Tanović potpisuje režiju tog filma zajedno s Nikolom Kuprešaninom. Direktor fotografije je Damir Šagolj, nagrađivani fotograf agencije Reuters.


Projekt Sarajevo grad filma za globalne ekrane predviđen je za redatelje iz jugoistočne Europe čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu


Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova "Dobar dan za posao" iz 2018. godine u režiji Martina Turka i prošlogodišnjeg filma "Koncentriraj se, baba" Pjera Žalice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!