13:22 / 14.04.2021.

Autor: V.M./HRT

Škaričić i Ugrešić dobitnice nagrada američkog filmskog festivala

Marija Škaričić

Marija Škaričić

Foto: Srećko Niketić / PIXSELL

Glumici Mariji Škaričić će na 16. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest biti dodijeljena nagrada Legacy Acting Award za ulogu u filmu „Mare“ Andree Štake, objavio je Hrvatski audiovizualni centar. U raznim festivalskim sekcijama ovogodišnjeg SEEfesta koji se, umjesto u Los Angelesu, odvija online, prikazat će se jedanaest hrvatskih naslova. Festival se održava od 28. travnja do 5. svibnja.

- Dvije glumice s bogatim karijerama u svojim rodnim zemljama svojom su sjajnom glumom oduzele svima dah. Marija Škaričić nagradu dobiva za ulogu u filmu "Mare", koji je dobitnik Grand Prix nagrade na 56. švicarskom Solothurner Filmtage festivalu, stoji na festivalskoj stranici.


Osim Marije Škaričić, Legacy Acting Award osvojila je i srpska glumica Jasna Đuričić za ulogu u filmu „Quo Vadis, Aida?“ Jamile Žbanić, koji je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma.

Festivalska nagrada i Dubravki Ugrešić


SEEfest dodjeljuje i Legacy Award, koja će 17. travnja biti virtualno uručena hrvatskoj nagrađivanoj književnici Dubravki Ugrešić. Legacy nagrade godišnje se dodjeljuju pojedincima ili organizacijama za poseban doprinos filmskoj zajednici.


- U sklopu ovogodišnjeg SEEfesta prikazuje se čak deset hrvatskih naslova raznih rodova i vrsta. Od dugometražnih tu su igrani filmovi u kojima glavnu ulogu nosi Marija Škaričić - "Mare" Andree Štake i manjinska koprodukcija "Grudi" Marije Perović (hrvatska producentica je Sanja Šamanović, Mitropa) te dokumentarni "Nun of Your Business" Ivane Marinić Kragić, "Nulti krajolik" Brune Pavića te "Ono drugo selo" Jadrana Bobana koji će na festivalu imati svoju međunarodnu premijeru, objevljeno je iz HAVC-a

U programu su i srednjometražni dokumentarni filmovi „70“ Nebojše Slijepčevića, koji govori o ansamblu Lado te „Galeb“ Ivana Živkovića Žike o brodu Josipa Broza Tita.


Od kratkometražnih radova na SEEfestu će se moći pogledati dokumentarni „Bez lica“ Davida Lušičića te animirani „Sve te senzacije u mom trbuhu“ Marka Dješke, „Arka“ Natka Stipaničeva i „Cockpera“ Kate Gugić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!