Sjećanje na Olivera

28.07.2022.

16:46

Autor: Stana Živkušić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sjećanje na Olivera

Sjećanje na Olivera

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

I ove godine Vela Luka sjeća se svoga Olivera Dragojevića. Četvrto izdanje manifestacije "Trag u beskraju" okupilo je brojne glazbenike, umjetnike, ali i goste iz svih dijelova Europe.

Olivera njegova Vela Luka i prijatelji nikada ne zaboravljaju. Iza svakoga kantuna čuju se taktovi njegovih pjesama.

- On jer bio jako skroman, mislili su svi da se drži onako nekako, a on je bio skroman, onako se rodi, takav je bio. Tako je živio, tako je pjevao, tako je jeo, tako se ponaša, svugdje skromno, kaže Goran Prižmić Bata, Vela Luka.

- Kao čovjek je bio vrhunski, na kraju krajeva vidi se i dan danas što je bio i što je ostavio iza sebe, dodaje Boris Gugić Brico, Vela Luka.

A brijačnica u koju je Oliver rado zalazio, ona Borisa Gugića - Brice, postala je svojevrstan muzej.

Oliverovi prijatelji rado se prisjećaju dana iz mladosti.

- Ona tri mjeseca koje je ljeti bio ovdje, svaku večer bili smo skupa. Uvijek je bila harmonika, gitara, pilo se i kantalo, kaže Goran Prižmić Bata.

"Oliver, Split i Luka" u djelu splitske slikarice Lili Gluić dio je četvrtog Traga u beskraju.

- Pokušala sam tu emociju koju je on izrazio u svojim pjesmama pretočiti u boje. Kao npr. "Trag u beskraju", "Bez duše lijepa", pa "Picaferaj" pa "Stine" i mnogo mnogo drugih pjesama, ovdje ima 37 slika, kaže Lili Gluić. 

- To su djela natopljena Velom Lukom, Splitom, i likom našeg omiljenog glazbenika. Jedna prava mediteranska izložba, kroz koju progovara jedna prava, istinska Dalmatinka, Mediteranka, ističe Rada Dragojević Čosović, kustosica izložbe, voditeljica galerije CZK VL.

I ove godine posjetitelji stižu iz cijele Hrvatske. Posebnim glasom i osobnošću - jedinstveni Oliver Dragojević povezao je Velu Luku s cijelim svitom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!