Korčula pod opsadom

22.08.2022.

20:37

Autor: Stana Živkušić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Opera en Korčula

Opera en Korčula

Foto: - / HRT

Korčula je sinoć bila "pod opsadom"! Tako se, naime, zove komična opera premijerno prikazana prošle godine na 450. obljetnicu obrane Korčule od Turaka. Opera je i sinoć gledatelje vratila u vrijeme kada su grad od turskog proboja obranile - žene...

Korčula je nakon više od 4 i pol stoljeća, ponovno obranjena od napada Turaka. I to u komičnoj operi Opsada Korčule, koja je oduševila posjetitelje korčulanskog trga. 

- Pjevanje, kostimi, energija, bilo je nevjerojatno, fantastično. Volim operu, a tu je toliko talentiranih izvođača, ushićena je Diana Frederichs iz Kanade.

- Odlična interpretacija, veselo i razigrano. Dostojno prikazivanja svima, osobito turistima, naglašava Giovanna Degli Avancini iz Italije.

Opsada Korčule prvi je put izvedena u Londonu prije 236 godina, nakon čega joj se gubi svaki trag. Obnovljena je stoljećima poslije zahvaljujući Josipu Degl'Ivelliu, koji je oživio priču engleskog skladatelja Samuela Arnolda.

- Jedini svjetski skladatelj, strani skladatelj, koji je napisao neku operu, koja ima radnju u Hrvatskoj i koja nosi ime hrvatskoga grada, govori Josip Degl'Ivellio, dirigent i organizator opere.

Mnogo spletki, zapleta i smijeha. Ova nas opera vraća stoljećima unatrag, u vrijeme kada je - prema priči - Korčula obranjena od turske velesile zahvaljujući upravo ženama. 

- Renesansna komedija, tipično onako gotovo Držićevski napisana, s baroknom glazbom. Nije klasična u tom smislu zato što glumci drže ovu strukturu dramsku, to su dramske uloge komične, uz pjevače operne, rekla je Branka Cvitković, redateljica.  

U predstavi su uživali i izvođači.

Drago mi je da se sad možemo referirati na jedan komičan način na cijelu ovu situaciju pa je Korčula opstala, preživjela, nije nikad napadnuta i sada se možemo veseliti i šaliti na tu temu, govori Ronald Braus, bariton. 

A uz ovu će operu, Korčula zasigurno kulturno živjeti i dalje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!