Aleksandar Stanković pjesmom najavio 4. sezonu "Vjetra u kosi"

20.09.2022.

12:25

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Aleksandar Stanković

Aleksandar Stanković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

S početkom nove jesenske sheme na prvom programu HTV-a večeras u terminu od 21.40 počinjemo s premijernim prikazivanjem nove, četvrte sezone dokumentarne serije Vjetar u kosi, autora Aleksandra Stankovića.

U šest epizoda vidjet ćemo neke od najljepših destinacija u susjednim zemljama, divlje konje iznad Livna, Prokoško jezero, proizvodnju sira iz mijeha u Nevesinju...


Stanković je četvrtu sezonu najavio jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska - i to pjesmom "Oj Vrbasu, ti mi čuvaš tajnu":

A upravo je kanjon Vrbasa, rijeke u Bosni i Hercegovini, jedna od lokacija koje je Stanković posjetio snimajući novu sezonu. Putujući na motociklu od 9 konjskih snaga i 125 kubika prešao je ukupno 2700 kilometara.


- Trudit ćemo se ljudima prikazati onako kako je nama bilo na putu, a stvarno nam je bilo prva liga, rekao je Stanković.


Stanković priznaje da nije rođeni putopisac, već da je svoju ljubav prema motorima spojio s mogućnošću da nešto takvo radi na HRT-u. Prve tri sezone svidjele su se gledateljima, a u četvrtoj sezoni izašli su iz Hrvatske i otišli u susjedne zemlje kako bi napravili, kaže Stanković, zanimljive priče o ljudima i mjestima. Posebno je istaknuo ulogu druge HRT-ove novinarke Martine Validžić, koja je bila "tata-mata za sve" i "pravi američki producent na terenu". Priprema za emisiju trajala je šest mjeseci.


- Sedmero ljudi bilo je na terenu 12 dana, a prije toga smo išli u provjeru terena, da porazgovaramo sa svim tim ljudima koji su u putopisu, rekao je Stanković.

"Dočekivali su nas kao najrođenije, HTV im je na pijedestalu"

U prvoj epizodi između ostalog ćemo vidjeti, kako kaže Stanković, "neotkriveni biser BiH" - Prokoško jezero, koje se nalazi na pet sati puta od Zagreba.


- To vam je kao s alpskih razglednica, kaže.


U novoj sezoni motao je i burek s kuharicama u Jablanici, gdje je inače, kaže, jeo najbolji burek u životu.


- Bilo nam je fenomenalno, žene su zapjevale, sve koje su radile burek, ja sam kao nešto motao... Ma super je bilo, rekao je Stanković.

Radeći ovu emisiju osjećao se, kaže, kao radnik Radiotelevizije Zagreb prije 50 godina kad je išao na teren. Gostoprimstva nije nedostajalo.


- Gdje god u BiH i Crnoj Gori dočekivali su nas kao najrođenije i HTV im je na pijedestalu, kaže.


- Bili oni Bošnjaci, bili Srbi, bili Hrvati - njima je HTV kao BBC i jako lijepo su nas dočekivali svugdje, dodao je.


Što se još može očekivati u novoj sezoni "Vjetra u kosi" pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!