Žrnovski makaruni - okus koji osvaja

08.08.2022.

16:37

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/HRT

Žrnovski makaruni - okus koji osvaja

Žrnovski makaruni - okus koji osvaja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Žrnovu na Korčuli je nakon dvije godine održana "Makarunada", manifestacija pripreme autohtonog otočnog jela - žrnovskih makaruna. Kuhalo se s poznatim kuharima, otvorena je i izložba "Slika i prilika", a Šime Strikoman milenijskom se fotografijom pobrinuo da se ni ovo 13. izdanje "Makarunade" ne zaboravi. 


Zamaman miris vatre i šuga. U Žrnovu je sinoć oživljena stara tradicija pripreme žrnovskih makaruna, jela čija se receptura prenosi naraštajima. Za Žrnovce - svetinja.

- Prikazujemo kako su se oni radili na tradicionalan način, kuhamo na otvorenomu, na šumi takozvanoj, to su ostaci od onih biljaka koje jedu koze, kaže Fani Duhović, predsjednica Udruge "Žrnovski makaruni".

Različiti su načini pripreme ovog autohtonog jela, no za dobre makarune ne treba mnogo. Dobra volja, domaća tjestenina i kvalitetne namirnice.

- Kilo brašna, pola litre vode i malo ulja. I zamijesi se, stavim u frižider u kesu najlonsku da malo odmori, tijesto je bolje kad malo odmori, otkriva Marija Skokandić.

- Kuha se prvenstveno govedina. I kuhanje na vatri, to je bit svega, dodaje Andrija Didović.

- Petrusimen, začini, i to je to. I velika ljubav prema šugu i makarunima, ističe Jasenka Skokandić.

Dobitna kombinacija i okus koji osvaja!

200 kilograma mesa, 150 kilograma kapule i oko 2000 porcija. Žrnovskih je makaruna bilo u svim varijantama. I svaka je bila dobra. Još i bolja jer je dio prihoda i ove godine išao u humanitarne svrhe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!