Ferdo - izumitelj iz Slavonskog Broda

22.04.2021.

18:07

Autor: Eli Lazarova Sladić, Tomislav Dmejhal/Odjel Web i multimedija/HRT

Ferdo Crnogorac

Ferdo Crnogorac

Foto: Tomislav Dmejhal / HRT

Ferdo Crnogorac je 84-godišnji umirovljenik koji živi u Slavonskom Brodu. Jedan od mnogih, reklo bi se ako ne dodamo da je izumitelj, inovator koji je vodeni skuter vozio prije Jamesa Bonda. I nije ga samo vozio, nego ga je izumio.Galerija
Zlatna medalja sa sajma u Ženevi, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT
Kako funkcionira "Fernando sistem", Foto: Tomislav Dmejhal/HRTPrototip uređaja koji koristeći snagu morskih valova proizvodi električnu energiju, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTBezbroj ideja neumornog inovatora, Foto: Tomislav Dmejhal/HRTFerdo Crnogorac, Foto: Tomislav Dmejhal/HRT

U arhivi HRT-a pronašli smo njegovu snimku iz 1978. u kojemu je prikazan vodeni skuter kojeg je osmislio još 1970., a 1972. uspješno vozio na vodi. Dovoljan razlog da ga posjetimo i čujemo ne samo priču o skuteru nego i drugim izumima s kojima se bavio.

Svoj skuter na vodi Ferdo je odmah patentirao u Beogradu i SAD-u pa je odlučio prototip pokazati na nautičkoj izložbi u Düsseldorfu. Danas tvrdi da "mali izumitelji" ne smiju uopće sudjelovati na izložbama jer će im ideje biti pokradene. Kaže da se upravo to dogodilo i njemu. Japanci su ga dva dana proučavali, fotografirali, a godinu dana kasnije na izložbi u Krefeldu pojavili su se tri Suzukijeva skutera. Zamislite koliko sam bio jadan, prisjeća se.

Pokušao je tražiti svoja prava i obratio se ondašnjim odvjetnicima. Nakon što su pogledali i proučili njegovu dokumentaciju, snimke, nacrte, odlučno su rekli da će on proces dobiti. No, kada je pitao koliko će ga koštati, odgovorili su mu - oko 350 tisuća njemačkih maraka. Taj novac, nažalost, nije imao pa ni proces nikad nije pokrenuo.

No nije ni odustao od svojih ideja. Dolazili su mi stalno, ne puštaju ga na miru i dan danas. Pokazuje ih nam mnogo - detaljno razrađene i uobličene u modele i prototipove.

Neke su i nagrađivane, ali nažalost, nikad iskorištene u praksi. Dobio je zlatnu medalju na najvećem sajmu inovacija u Ženevi za uređaj koji koristeći snagu morskih valova proizvodi električnu energiju.

- Prije 40 godina, kad sam ja počeo, da sam na neki način došao do financija, ja ne znam opće što bih još izmislio - kaže.

Žao mu je što ga, kako, kaže, nitko nije uspio prepoznati i iskoristiti.

- Znam raditi jako puno. Hidraulika, pneumatika, bravarija, limarija, varenje, cjevarstvo, izometrija... To sam ja, za radionicu - kaže i naglašava da nikad nije ni znao niti imao vremena tražiti gdje i tko će proizvesti i plasirati njegov izum. Jer svaki čas izvan radionice mu je, kaže, gubitak vremena.

- Meni treba netko, pa neka me iskoristi koliko god hoće. Imat ću i ja nekakve koristi. Ali sada u ovim godinama, skoro mi više i ne treba. Nego mi je stalo da to ne umre zajedno sa mnom - poručuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!