Kako bi meso uzgojeno u laboratoriju moglo završiti na jelovnicima u Tajlandu

31.10.2024.

07:04

Autor: J.S./HTV/AP

Laboratorijski uzgojeno meso
Laboratorijski uzgojeno meso
Foto: Screenshot/ Aleph Farms / AP

Hoće li meso uzgojeno u laboratoriju umjesto pravog životinjskog uskoro završiti na našim tanjurima? Izraelska tvrtka nada se probiti na tajlandsko tržište svojim proizvodom od laboratorijski uzgojene govedine.


Dva tanka komada nečega što izgleda poput govedine začine se, zatim premažu yuzu maslacem na bazi soje i peku na roštilju.

Miris pečenog mesa ispunjava zrak i prizor izgleda kao u bilo kojoj profesionalnoj kuhinji.

Ali postoji jedna razlika - ovo je meso 'kultivirano' složenim znanstvenim procesom u kojem se stanice uzimaju od zdravih životinja te se njeguju i umnožavaju kako bi se dobio specifičan, jestiv proizvod.

Iza neobičnog proizvoda stoji izraelska poljoprivredna tvrtka Aleph Farms, koja želi ostaviti trag u prehrambenoj industriji Tajlanda i iskoristiti status zemlje kao globalne kulinarske prijestolnice.

Tvrtka je specijalizirana za uzgoj odrezaka iz životinjskih stanica koje nisu genetski modificirane s pomoću održivih metoda, a od 2021. godine surađuje s tajlandskim prehrambenim tvrtkama i trenutno su u pregovorima s lokalnim vlastima o regulatornom putu kako bi njihov proizvod plasirali na tržište te zemlje jugoistočne Azije.

- Mi doista vidimo Tajland kao kamen temeljac naše azijske strategije. Tajland se smatra kuhinjom svijeta i ima vrlo dugu tradiciju u proizvodnji hrane i kulinarskom razvoju. Kulinarska scena u Bangkoku je stvarno nevjerojatna, rekao je suosnivač i izvršni direktor tvrtke Aleph Farms Didier Toubia.


Meso uzgojeno u laboratoriju

Meso uzgojeno u laboratoriju

Foto: Screenshot/ Aleph Farms / AP

Za Thomtanuta Hatayodoma, osnivača tajlandskog prehrambenog lanca 'Polako! Prijatelju', poznatom po jelu s prženom govedinom i rižom, uzgojeno meso podsjetilo je na goveđi jezik.

Predstavljene metode kuhanja krajnja su točka složenog procesa koji koristi Aleph Farms, a uključuje dobivanje oplođenih jajašaca od krave, njegovanje stanica za proizvodnju duplikata i proces modeliranja pomoću specijaliziranih biljnih proteina koji repliciraju normalne proteine i molekule, što se obično događa unutar žive krave.

Međutim, potencijalni uspjeh uzgojenog mesa nije bez izazova.

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije o aspektima sigurnosti stanične hrane navodi nekoliko potencijalnih problema, poput mikrobne kontaminacije u različitim točkama procesa, bioloških ostataka i nusproizvoda na koje bi neki ljudi mogli biti alergični.

No stručnjaci napominju da i konvencionalno meso nosi rizike, poput bakterijske kontaminacije prije i tijekom procesa klanja i pakiranja.

Thomtanut Hatayodom također moguću prepreku vidi u cijeni koja je za tajlandske prilike 'vrlo daleko' od održive, budući da bi uzgojeno meso bilo cijenom iznad preferencija masovnog tržišta.

Meso uzgojeno u laboratoriju

Meso uzgojeno u laboratoriju

Foto: Screenshot/ Aleph Farms / AP

Ipak, Aleph Farms ne odustaje.

- Počet ćemo s malim količinama i vjerojatno većim troškovima. A onda, kako budemo širili svoje proizvodne kapacitete i snižavali troškove te poboljšavali proizvodne procese i širili tržište, cijena će padati, kažu.

No, jesu li restorani spremni za meso uzgojeno u laboratoriju?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!