Uzgoj riže u svemiru
Foto: Screenshot/ CCTV / Reuters
Istraživači Kineske akademije znanosti koji su uspoređivali rižu uzgojenu u svemiru s onom uzgojenom na zemlji istaknuli su kako je pokazana izvedivost svemirskog uzgoja riže i kasnijeg uzgoja po povratku na Zemlju, što je značajan korak u napretku istraživanja o svemirskoj sigurnosti hrane.
Provodeći usporedne studije između riže uzgojene u svemiru i riže uzgojene u zemlji, istraživači su došli do novih otkrića.
U uvjetima mikrogravitacije u svemiru, zameci sjemena riže razvijaju se normalno, sposobni izrasti u snažno potomstvo. Štoviše, biljke iz sjemena riže uzgojene u svemiru druge generacije pokazuju znatno više izdanaka nego njihove kopije uzgojene u zemlji. Ovaj eksperiment potvrđuje mogućnost uzgoja robusnog sjemena riže u svemiru.
- Uočili smo značajne razlike u rastu između biljaka u svemiru i na tlu, osobito u pogledu strukture biljke. U svemiru, kut između listova postaje znatno veći, za razliku od kompaktnijeg rasta koji se vidi na tlu. Veći kut između listova ima znatan utjecaj na uzgoj gusto posađenih biljaka, budući da onemogućuje listovima učinkovito provođenje fotosinteze jer se međusobno zasjenjuju, što uvelike utječe na njihov rast, rekla je Zheng Huiqiong, istraživačica iz Centra za izvrsnost u molekularnim biljnim znanostima.
Istraživači su proveli daljnju analizu razlika u kutu listova koristeći tehnike molekularne biologije i identificirali ključne gene. Posljedično, bit će moguće genetski modificirati biljke uzgojene u svemiru molekularnim putem kako bi se prilagodili kutovi njihovih listova da nalikuju onima uzgojenim na tlu, olakšavajući sadnju velike gustoće.
Uzgoj riže u svemiru
Foto: Screenshot/ CCTV / Reuters
Osim toga, istraživači su također uočili promjene u morfologiji riže uzgojene u svemiru.
- Većina rižinih ljuski ne može se zatvoriti. Na tlu, nakon što se sjemenke opraše, odmah se zatvore. Međutim, u svemiru, čak i kada sazriju, rižine ljuske se ne mogu zatvoriti. To je uglavnom zbog izdužene vanjske ljuske u usporedbi s unutarnjom, čime se sprečava zatvaranje. Trenutno istražujemo mehanizme molekularne biologije koji stoje iza ovog fenomena, rekla je Zheng.
Istraživači su također otkrili da je nutritivni sastav riže uzgojene u svemiru doživio promjene, pri čemu riža uzgojena u svemiru ima potencijalno slađi okus.
- Nakon povratka sjemenki, podijelili smo zrna riže na pola i skenirali ih kako bismo ispitali morfologiju škroba i sadržaj šećera, za koje je utvrđeno da su različiti. Sjemenke iz svemira imale su značajno više razine glukoze i fruktoze u usporedbi s uzgojenima u zemlji. Uz to, iako je sadržaj škroba bio sličan, postojao je i nešto veći sadržaj proteina zbog značajno viših razina glukoze i fruktoze u sjemenkama uzgojenim u svemiru u usporedbi s onima na zemlji. Kuhane, trebale bi imati vrlo sladak okus, rekla je Zheng.
Do sada su kineski istraživači uspješno uzgajali rižu u svemiru, a eksperimentalni rezultati su pokazali da ove sjemenke riže imaju i reproduktivne sposobnosti nakon povratka na Zemlju. U budućnosti će se istraživački tim dodatno posvetiti proučavanju sigurnosti hrane u svemiru.
- Svjetlo je posebno ključno jer riža prolazi kroz fotosintezu, što zahtijeva relativno mnogo sunčeve svjetlosti. Kako se sadnja riže u svemiru provodi u umjetnom okruženju, potreban je poseban proces selekcije i modifikacije kako bi se riža prilagodila uvjetima umjetne rasvjete, istaknula je Zheng.
Uzgoj riže u svemiru
Foto: Screenshot/ CCTV / Reuters
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!