Život osobe s paraplegijom i tetraplegijom

28.10.2016.

11:26

Autor: Hrvoje Antonio Belamarić

default error photo
Ovo je moj apel na osobe koje sjedaju u automobile ili na motore da razmišljaju o posljedicama svoga ponašanja za volanom. Jednako tako da razmišljanju o posljedicama invaliditeta i velikom trošku koji on zahtjeva.

U posljednje vrijeme se često događaju prometne nesreće. Nitko ne pita koliko osoba kao posljedica tih nesreća postanu osobe s invaliditetom.

Ovo je moj apel na osobe koje sjedaju u automobile ili na motore da razmišljaju o posljedicama svoga ponašanja za volanom. Jednako tako da razmišljanju o posljedicama invaliditeta i velikom trošku koji on zahtjeva.

Druga stvar koja mene brine jest brzo završavanje auto škola i nedovoljan broj sati provedenih za volanom. Vozači misle ukoliko je auto jak da si zaštićen od stradavanja. No nije tako ni uz svu moguću tehnologiju koju novi automobili imaju. Kada se već dogodi invaliditet kao posljedica prometne nesreće volio bih osobe upozoriti da će ih jako puno stajati rehabilitacija, prilagodba prostora i nemojmo zaboraviti traženje novog radnog mjesta.

Jednako tako ukoliko imate obitelj i ona će morati promijeniti način života zbog vašeg invaliditeta. Samo da znate da rehabilitacija traje tri do šest mjeseci minimalno, a prilagodba još barem godinu dana.

Tako da bi svi u društvu trebali razmišljati o spotovima koji bi govorili što se dogodi kad netko zbog prometne nesreće doživi teški invaliditet.

Slijedi definicija što je paraplegija, a da vam još jednostavnije pojasnim to znači da ćete imati problema sa grčevima u cijelom tijelu i da ćete imati problema sa mokrenjem i sa grčenjem.

Paraplegija (paraplegia), potpuna oduzetost donjih udova. Može biti izraz periferne lezije, npr. kod poliradikuloneuritisa, kompresije lumbalnih segmenata leđne moždine, traume i sl. Tada se redovito javlja i inkontinencija urina. Spastična paraplegija može biti izraz spinalnog procesa u srednjim torakalnim segmentima, između lumbalne i cervikalne intumescencije, ili relativno simetrične lezije u području velikog mozga, najčešće zbog parasagitalnih procesa, npr. meningeoma, kada se može razvijati razmjerno sporo.

Značenje tetraplegije jest da ste skroz oduzeti – gornji i donji ekstremiteti, da vam je pokretljivost vrlo loša, da trebate pomoć druge osobe čak i u hranjenju, oblačenju i svemu ostalom. I rehabilitacija je dugotrajna i teška. Nije da se ne može živjeti i raditi, ali mora se biti svjestan svojih ograničenja.

Tetraplegija je posljedica spinalne ozljede u vratnom (cervikalnom) dijelu kičme sa djelomičnim (tetrapareza) ili potpunim (tetraplegija) gubitkom funkcija ispod mjesta ozljede (posebno noge i ruke). U većini slučajeva je paraplegija spastika, koju definira postojanje spasticiteta (spazma).

Imam dosta prijatelja koji imaju paraplegiju i tertraplegiju, čak su i poduzetnici, imaju svoje vlastite tvrtke i funkcioniraju normalno. Jedna od poznatih osoba koja ima tetraplegiju jest naša pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak koja je izvrstan primjer kako se može uspjeti u životu unatoč invaliditetu.

Uz svoj težak invaliditet uspjela je završiti Ekonomski fakultet što samo pokazuje da invaliditet ne mora biti prepreka završavanju obrazovanja. Moramo jednako tako naglasiti da je jako puno osoba sa paraplegijom i tetraplegijom u manjim sredinama zatvoreno i da nemaju šanse naći posao bez obzira na svoje obrazovanje tako da bih volio u budućnosti vidjeti puno više takvih osoba aktivno uključenih u društvo.

Vaš bloger,

Hrvoje Antonio Belamarić

p.s. Ako pijete nemojte voziti!*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!