Nagrada Ivan Goran Kovačić Evelini Rudan, Goran za mlade Vidi Sever

21.03.2021.

19:59

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Nagrada Ivan Goran Kovačić Evelini Rudan, Goran za mlade Vidi Sever

Nagrada Ivan Goran Kovačić Evelini Rudan, Goran za mlade Vidi Sever

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na Svjetski dan poezije i rođendan Ivana Gorana Kovačića, u rodnome mjestu našeg poznatog pjesnika Lukovdolu - već 58 godina dodjeljuje se nagrada za poeziju.

Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je 20-godišnja Varaždinka Vida Sever za rukopis "Suho mjesto."

- Većina pjesama se odnosi na nekakve motive obitelji, motive odrastanja, intime djetinjstva, takve stvari, i ljubav, mnogo vrsta ljubavi, mnogo vrsta odnosa i moja zapravo pozicija u odnosu na sve to, na različite odnose i ljubav, rekla je Vida Sever.

Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu dobila je Evelina Rudan za zbirku "Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)".

- Svaki stih počinje sa ovim naslovnim stihom "Smiljko i ja si mahnemo" i zapravo taj početni mah na neki način vodi dalje u različitom vremensko-prostornom kontinumu protagonisticu i naslovnog junaka, rekla je Evelina Rudan.

Zbog epidemiološke situacije, dodjela nagrada za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola odgođena je za lipanj, ali su objavljeni dobitnici, koje je biralo ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Ana Brnardić i Goran Čolakhodžić.

U kategoriji učenika osnovnih škola prva je nagrada dodijeljena Nori Weygand, učenici 7. razreda Osnovne škole "Dr. Ivana Merza" iz Zagreba, s mentoricom Željkom Dragčević Takač, druga Tonki Curić, učenici 8. razreda Osnovne škole "Sesvete", s mentoricom Sandrom Milobar, a treća nagrada Jani Rokvić, učenici 5. razreda Osnovne škole "Siniše Glavaševića" iz Vukovara, s mentoricom Majom Stjepanović.

U kategoriji učenika srednjih škola, prvu je nagradu osvojio Nikola Pavičić, učenik 2. razreda XI gimnazije iz Zagreba, s mentoricom Sandrom Gabrić Primorac, druga nagrada dodijeljena je Paoli Vlačić, učenici 3. razreda gimnazije u sklopu Srednje škole "Mate Blažine" iz Labina, s mentoricom Brankom Komljenović, a treća nagrada Marinu Biliću, učeniku 2. razreda Glazbene škole "Ivana Matetića Ronjgova" iz Rijeke, s mentoricom Ines Borčić.

Početak 58. Goranovog proljeća te Svjetski dan poezije i rođendan hrvatskog pjesnika, esejista, prevoditelja i publicista Ivana Gorana Kovačića (Lukovdol, 1913. - 1943. okolica Foče), obilježeno je danas u Lukovdolu polaganjem vijenca na grobu velikog pjesnika. Manifestacija je održana u Domu kulture Lukovdol.

Ema Žagar i Ana Simčić, učenice Područne škole "Ivana Gorana Kovačića" iz Severina na Kupi, recitirale su Goranove pjesme, nakon čega je predsjednik Odbora Goranovog proljeća Marko Pogačar uručio nagrade ovogodišnjim laureatkinjama.

Pogačar je istaknuo kako se nada da će se dio programa u Rijeci i Zagrebu dogoditi uživo tijekom proljeća, što ovisi o epidemiološkoj situaciji. Rekao je da će se datumi pjesničkih večeri s domaćim i stranim pjesnikinjama i pjesnicima najaviti naknadno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!