Obnova kulturnih objekata u Karlovačkoj županiji

21.07.2022.

12:43

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik 1/HTV/HRT/D.S.

Obnova kulturnih objekata u Karlovačkoj županiji

Obnova kulturnih objekata u Karlovačkoj županiji

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Karlovačka županija dobila je čak 200 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti za obnovu kulturnih objekata oštećenih u zagrebačkom i petrinjskom potresu. Najviše novca iskoristit će se za obnovu franjevačkog samostana i crkve u karlovačkoj Zvijezdi, ali obnovit će se i pet manjih crkvica, kulturnih spomenika, diljem županije.

Barokna crkva svetog Ilije Proroka u Lipniku stara je dva i pol stoljeća. Na blagdan zaštitnika župe posebno je živo.


Statika crkve narušena je u potresu. Posebno je ugrožen glavni oltar. 

 

- Ima štuko mramorne oltare, koji su rijetki u Hrvatskoj, ima ih nekoliko u Sotinu, nešto malo po Zagorju i ova ovdje, koja ima čak tri oltara, navodi Ante Čulo iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.


To kulturno i povijesno blago dobilo je jedinstvenu priliku za obnovu, no složena procedura, mnogo papirologije i kratki rokovi bili su velik izazov.

 

- Svjesni smo da župnici nisu menadžeri, stoga im je Karlovačka županija i naša regionalna energetska agencija ponudila pomoć. Ovo je iznimno kratak rok za realizaciju projekta, no povijesna je prilika koju nismo htjeli propustiti, rekla je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.


Dan i noć radilo se na pisanju projekata i posao je, u ovoj fazi, uspješno završen. Prijavljeno je pet crkvica i franjevačka župa, vrijednih ukupno 116 milijuna kuna. 


- Sam proces nabave mora biti brz, kao i izrada dokumentacije kako bi ostavili što više prostora za naše izvođače radova, kaže Tamara Lišnjić Lang, voditeljica projekata REGEA-e.


Krajnji rok za obnovu svih prijavljenih objekata svibanj je iduće godine. U županiji se nadaju da u ovom natječaju ni kuna od njih čak 200 milijuna neće ostati nepotrošena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!