Zagrebačka Moderna galerija mijenja ime

01.04.2021.

15:48

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/Hina

Moderna galerija Zagreb

Moderna galerija Zagreb

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Vlada je donijela odluku o promjeni naziva Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti kako u poslovnoj komunikaciji više ne bi dolazilo do nedoumica u pogledu djelatnosti koju ta ustanova obavlja.

Izmjena naziva donijet će jasnoću, preciznost i praktičnost komunikacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj stručnoj i poslovnoj razini.


- Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, međutim uvijek je bila nacionalni muzej. Posebno u međunarodnoj komunikaciji postoje nejasnoće kad se kaže galerija da se radi o izložbenom prostoru, a ne o nacionalnom muzeju i zato je ravnatelj, uz suglasnost Upravnog vijeća i Hrvatskog muzejskog vijeća, predložio izmjenu naziva te nacionalne muzejske ustanove, objasnila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.


Franceschi: Današnji datum ući će u povijest muzeja


Branko Franceschi, ravnatelj zagrebačke Moderne galerije, po novom Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, pozdravio je odluku Vlade o promjeni imena, što je rezultat dugogodišnjih nastojanja da se ta kulturna institucija nazove pravim imenom.


- Moderna galerija je primila fantastičnu vijest. Bez obzira na to što je prvi travnja kada se zbijaju poslovične šale, ovaj će datum ući u povijest muzeja, rekao je Franceschi za Hinu.

- Ne samo široj javnosti, nego čak i stručnjacima koji put nije jasno u razgovoru kad vi upotrebljavate termin galerija da zapravo govorite o muzeju. Muzej je, naravno, pogotovo ako je nacionalni, nešto što je puno značajnije zato što se on bavi skupljanjem, istraživanjem i prezentacijom u ovom slučaju hrvatske moderne umjetnosti od 1850. godine do danas sa zbirkom od 11 000 umjetnina. I sada je, vjerujem, to svima jasno, izjavio je Franceschi za Vijesti iz kulture.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

To je bio jedan od ciljeva koje si je postavio nakon što je stupio na sadašnju dužnost, no, dodao je, ta je nastojanja naslijedio od svojih prethodnika, osobito Biserke Rauter Plančić za vrijeme čijeg se mandata uvriježio engleski naziv National Museum of Modern Art.


- Zahvaljujući potpori Hrvatskog muzejskog vijeća i Ministarstva kulture, ostvaren je višegodišnji, nekoliko dekada dugačak rad muzeja u cilju da se u imenu napokon osvijesti prava funkcija i uloga Moderne galerije, ustvrdio je ravnatelj.

Biserka Rauter Plančić

Biserka Rauter Plančić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prema riječima Franceschija, neki su smatrali da je trebalo ostaviti povijesno uvriježeni naziv Moderne galerije, najčešće oni koji jako dobro znaju da je riječ o muzeju, no strani gosti, pa čak i domaća javnost, pogotovo oni koji se ne bave vizualnim umjetnostima, kada čuju pojam galerija, misle da je to izložbeni prostor.


- Muzej je nešto potpuno drugačije, riječ je o zbirci koja ima 11 tisuća umjetnina, među kojima su mnoga, ako ne i sva remek-djela i svi oni ikonički radovi koje imamo u svijesti kada govorimo o modernoj hrvatskoj umjetnosti, istaknuo je.


 Franceschi vjeruje da će sada to svima biti jasno i iz samog imena i više neće biti u neprilici da u poslovnoj i svakodnevnoj komunikaciji objašnjavaju o kakvoj je instituciji riječ i mole kolege da je ne nazivaju galerijom, nego muzejom jer sve treba zvati imenom koje odgovora tipu i radu institucije.

- Znamo da je Moderna galerija u Rijeci postala Muzej moderne i suvremene umjetnosti već na prijelazu tisućljeća, Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku također je prije nekoliko godina postala Muzej umjetnosti, ostalo je još nekoliko muzejskih institucija na obali, pogotovo u Dalmaciji, koje su u svom nazivu zadržale pojam galerije, dodao je.

Moderna galerija otvorena je 16. svibnja 1934. i smještena je u historicističkoj palači Vranyczany koju je Banovina Hrvatska otkupila za smještaj navedene kulturne institucije.


Osamostaljenjem Republike Hrvatske Moderna galerija postaje javna ustanova koja kao javna služba obavlja muzejsku djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku - muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima Republika Hrvatska.


Jedna je od najstarijih institucija na području likovnih i vizualnih umjetnosti i jedna od krovnih kulturnih ustanova Republike Hrvatske, osnovana s ciljem promicanja nacionalne likovne umjetnosti, a danas ima kolekciju od 11 000 umjetnina iznimne nacionalne vrijednosti.


Upravno vijeće Moderne galerije, uz odobrenje Hrvatskog muzejskog vijeća kao savjetodavnog tijela pri Ministarstvu kulture i medija, podržalo je izmjenu naziva javne ustanove Moderna galerija u Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!