Duboki naklon Moderne Galerije Nikoli Koydlu

24.02.2021.

09:33

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

"Nikola Koydl  - In memoriam Izložbom i dubokim naklonom“

"Nikola Koydl - In memoriam Izložbom i dubokim naklonom“

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prošle godine napustila su nas neka od najvećih imena kulturne scene - među njima, suvremeni slikar i grafičar, profesor Nikola Koydl. Zagrebačka Moderna galerija odala mu je počast prvom izložbom nakon smrti, koja obuhvaća 85 djela nastalih u pola stoljeća bogatog stvaralaštva. 

Publika na izložbi "Nikola Koydl - In memoriam Izložbom i dubokim naklonom“ do 11. travnja može vidjeti glavne odrednice ovog zaljubljenika u boju. Izložbu je obišla ekipa Vijesti iz kulture:

Krajolik je bio središnja tema opusa Nikole Koydla, ali njegovo je slikarstvo veoma daleko od tradicionalnog pejzažnog. Učka ili Dugi otok samo su polazišta.


- Po naslovima, koji su asocijativni, mi prepoznajemo i znamo što to je, dešifriramo njegovo razlaganje i slaganje ponovno u neki krajolik. Dakako, riječ je o apstrakciji, ne o figuraciji i ne doslovnom precrtavanju krajolika - toga se strašno klonio, ističe autorica izložbe Biserka Rauter Plančić.

Uz Matka Vekića i Zoltana Novaka, kojemu je predavao na Akademiji, s ovim je slikama predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2009. Iako su se tijekom desetljeća slikarske tehnike, pa i medij mijenjali, Koydlov stil ostao je prepoznatljiv.


- Ni na jednoj slici ne vidite potez kista. Uljane boje je nanosio u nekoliko slojeva na dobro grundirano platno, ako već govorimo o tehnici, i sasvim sigurno je po toj svojoj metierskoj savršenosti jedan od rijetkih koji ide na sam vrh naše suvremene produkcije slikarskoga umijeća, dodaje Biserka Rauter Plančić.

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi kaže da Koydlu nema nikoga sličnog:


- On je, s jedne strane, formirao nešto što je vrlo disciplinirano i rigidno, kao što je sam znak na tom platnu i u kompoziciji, koji je unutra bio tako razigran, smatra Franceschi.


Nikola Koydl bio je omiljen profesor, intelektualac, strastveni jedriličar i džudaš, a ove su slike nastale samo dva mjeseca prije njegove smrti - umjetnik jedinstven u svom žanru potrebu za slikanjem imao je do samog kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!