U Zagrebu jedan od pet Eurocampusa u svijetu

11.05.2021.

14:32

Autor: Zdravka Giacometti/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Francuska međunarodna škola u Zagrebu

Francuska međunarodna škola u Zagrebu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Hrvatski učenici ali i polaznici i učitelji još dvadesetak nacionalnosti – sve je to dio mozaika Francuske međunarodne škole u Zagrebu gdje učenici, uz nastavu na francuskom, uče još nekoliko jezika. Njezino obilježje je multikulturalnost.


Sin našeg proslavljenog rukometaša, Francuz profesor geografije oženjen Hrvaticom, Kamerunac nogometaš kojem je prvi posao u Hrvatskoj bio rad u tunogojilištu generala Gotovine, a danas je profesor tjelesnog odgoja oženjen Hrvaticom – neki su to od sugovornika s kojima se družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.


Pogledajte reportažu iz Francuske škole u Zagrebu, a o iskustvu s francuskim jezikom, ali i općenito mogućnosti da naša djeca uče dva i više jezika razgovarali smo i s gošćama u studiju Vanjom Mladineo iz Udruge za razvoj i podršku Francuske međunarodne škole u Zagrebu i dr. sc. Irenom Horvatić Bilić, predsjednicom Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog:

Francuska međunarodna škola u Zagrebu postoji već dvadeset i pet godina, a od 2005. godine prozvana je Eurocampusom. Istu školsku zgradu dijele i surađuju Francuska i Njemačka škola. U Zagrebu je jedan od pet Eurocampusa u svijetu, a preostala četiri se nalaze u Irskoj, Kini, na Tajvanu i Filipinima i simbol su francusko-njemačkog prijateljstva.


Roditelji i djeca ove škole odabrali su učenje više jezika, jer vjeruju kako s takvim znanjem imaju veće mogućnosti u profesionalnom i u privatnom životu u okviru Europske unije i šire.


Maryline Boussenard je ravnateljica škole od rujna, a prije nego što je došla u Hrvatsku, i u Francuskoj je bila ravnateljica škole.


- Ova međunarodna škola dio je velike mreže AEFE-a od 540 ustanova u cijelome svijetu. Našu školu pohađaju učenici od predškolske dobi do četvrtoga srednje. Imamo 112 učenika, a program predškole pohađaju 24 učenika. Cilj nam je pružiti kvalitetno obrazovanje, zato imamo kvalitetne nastavnike, kako bi naši maturanti bili europski građani koji, osim materinskoga, izvrsno poznaju i obrazovani su na stranim jezicima, napominje Boussenard.

Maryline Boussenard

Maryline Boussenard

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Već od predškolske dobi uče francuski, hrvatski i engleski, a poslije njemački. Učiteljica engleskog jezika navodi prednosti - mali broj učenika, samostalnost učitelja u ostvarivanju nastavnog plana i posvećenost učeniku.


- Naši su učenici različitih nacionalnosti, njih dvadesetak. Većina učenika su Hrvati i Francuzi, a ostali su iz svih krajeva svijeta, djeca su roditelja koji su se u Hrvatsku doselili iz profesionalnih razloga. Imamo djecu iz nekoliko europskih, ali i afričkih i azijskih zemalja, čak i iz Sjeverne Amerike, napominje učitelj Julien Geltzenlichter.


Polaznica škole Aure Ranjeva kaže da joj je lijepo u školi.


- Svašta učim i imam super nastavnika koji se zove Cédric. I jako bih voljela ostati u Hrvatskoj. Možda ćemo morati otići, ne znamo kada, dodaje Aure.


Njezina školska kolegica Mathilde Terzi otkriva nam da voli tu školu jer ima puno prijateljica i prijatelja.


- Volim i vježbe koje radimo, nastavlja Mathilde.

Francuska škola u Zagrebu

Francuska škola u Zagrebu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dvadesetak učitelja isto tako dolazi sa svih kontinenata. Miller je nogometaš iz Kameruna. U Hrvatskoj živi deset godina, a u školi radi pet godina.


- Obožavam raditi s djecom, zato sam i odabrao ovo zanimanje. Zaista uživam u radu s djecom i volim djecu, ističe Miller Rives.


Odgajanje i obrazovanje mladih s ljubavlju, te sloboda i kreativnost nastavnika daju dobre rezultate. Učenici vole ići u školu, uče spontano i rado izražavaju svoje misli i stavove, dobro komuniciraju.

Francuska škola u Zagrebu

Francuska škola u Zagrebu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!