Šetnja slunjskim krajem - voda, šuma i priče naših starih

01.06.2022.

09:03

Autor: Tanja Kuturovac/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Šetnje slunjskim krajem

Šetnje slunjskim krajem

Foto: HTV / HRT

Svaki put uokolo Slunja - nekamo vodi. Kroz šumu, pokraj livade, preko brda s kojeg puca pogled na okolicu. Slunj ima 30-ak registriranih staza za bicikliste, kvadove ili jednostavno - za šetnju.

- Svi mi koji živimo tu, najčešće bježimo u brda, u šume, brati kestene, jagode, kupine, gljive. Dakle svi mi koji smo tu odrasli - puno više cijenimo ta polja i poglede koja nam brda pružaju, kaže Nikola Butina

Ti putovi vode vas u sela. Usput nailazite na dijelove bogate kulturne i povijesne baštine slunjskoga kraja. Crkva u Cvitovićima spominje se još u 14. stoljeću. Ponovno je izgrađena početkom 20. stoljeća, a obnovljena je nakon Domovinskoga rata.

S platoa puca pogled čak do Kleka. Ili ako želite bliže - na lijepo uređena sela u podnožju. Ispod stoljetnih lipa Nikola Butina voli se odmoriti. Sve to želi prikazati i u svojem jednominutnom filmu.

- Pa će tako i video koji predstavlja županiju u sklopu projekta MOJA.HR sadržavati upravo to. Šetnje slunjskim krajem, njegovim ljepotama, priče naših predaka. Kad god šećete, doslovce nailazite na materijalne ostatke nekakvih ljudi, kultura koje su tu bile prije, dodaje Nikola.

Priča je završena ili točnije, zaokružena, na mjestu koje Slunjani znaju kao Moćanov most ili Neralićeva strana.

- Tu smo, jer se tu upravo spajaju voda, šuma, povijest, baština, neuništiv duh kojeg je, osobno mislim - svjedok ova gradina. Svaki taj kamen može pričati, kao i ova voda i ovaj most - prekrasne priče, kaže.

Nikoli je to mjesto najdraži dio Slunja. Prisjeti se tu i svoje bake od koje je čuo mnoge priče. Ali ne samo od nje. Čitav je život, dodaje - okružen ljudima koji doživljavaju stotu ili kasnu devedesetu i koji prenose svoje priče na mlade.

Volio bi Nikola da u Slunju ima više svojih vršnjaka koji bi sve to čuvali i prenosili na mlađe naraštaje. Unatoč tomu što je više puta mogao otići iz Slunja, ili na studij, ili u potragu za poslom, to nije učinio.

- Mislim da kad jednom pustite korijene u ovakvoj prirodi, u ovakvom okolišu, jednostavno se ne vidite u nekom stanu, okruženom betonom, asfaltom, gužvama. Sve to nosi svoje prednosti, dakako, ali eto, nekako radije birate tu prirodu, taj mir na koji ste navikli i ljepotu, kaže.

Film radi s još dvoje entuzijasta sličnih sebi. Ostankom u Slunju žele na najbolji mogući način promicati sve ono što u njemu - vrijedi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!