Festival viteških igara - početak sezone na Korčuli

04.07.2022.

20:11

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/HRT

Korčula

Korčula

Foto: Marko Dimic / Pixsell

Korčula je jedan od rijetkih otoka koji se može pohvaliti dugogodišnjom tradicijom viteških plesova. Otvoren je i jubilarni, 25. festival viteških igara, na kojem su nastupala viteška udruženja s gotovo cijelog otoka i tako označila još jedan početak turističke sezone.

Ponosni Korčulani već gotovo 5 stoljeća njeguju stare običaje. A Moreška je zasigurno, simbol Korčule.

- Puno znači i za reklamu i za napredak otoka i grada, društva, dakle nastojimo svake godine nastupiti, veliki je interes u gradu - govori Velebit Veršić, predsjednik Hrvatskoga glazbenog društva Sv. Cecilija, Korčula.

Ovogodišnji 25. festival viteških igara i ove je godine privukao brojne posjetitelje. I oduševio ih.

Okupljanje otočnih viteških udruga naglašava važnost jedinstvenog očuvanja tradicije stare stoljećima.

- Tu je bojni duh, tu je veselje i ono što je najljepše u svemu tome - da mladost prenosi tradiciju. Jer bilo bi šteta da bilo tko od nas u generaciji u tome mozaiku povijesti i tradicije ne da svoj obol, ne da svoju kocku - kaže Goran Orebumjetnički direktor Festivala.

- Mi se jako ponosimo svojom baštinom i način na koji interpretiramo ukazuje koliko se ustvari dobro njeguje, koliko ljudi daju od sebe da se baština očuva - naglašava Nika Silić Marojevićgradonačelnica Korčule.

Nematerijalna kulturna dobra Moreške, Kumpanije i Moštre uvelike utječu i na turističku sliku grada Korčule, koja je već sada na 87% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

- To su tradicije koje naši sugrađani zapravo poštuju već stoljećima i gosti upravo žele ovakve jedinstvene doživljaje, ono što nigdje drugdje ne mogu pronaći na svijetu - ističe Hana Turudić, direktorica TZ Korčula.

Korčula je proglašena 5. najljepšim otokom svijeta. A to i ne čudi. Jer koji još otok broji čak 7 viteških udruženja, očuvanih stotinama godina!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!