HRT s dugoreškim roniocima čija je fotografija nagrađena u Portugalu

16.11.2022.

19:58

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT

Ronjenjem se bave i više od desetljeća

Ronjenjem se bave i više od desetljeća

Foto: Dnevnik / HRT

Mladi ronioci iz dugoreškog Kluba za podvodne aktivnosti "Vodomar" osvojili su zlatnu medalju na nedavnom europskom prvenstvu u Portugalu za ambijentalnu podvodnu fotografiju s modelom. Snimanje i fotografiranje ispod površine uvijek je atraktivno, a osim u moru, ovaj dvojac to rado radi i u rijeci. Naša ekipa zaronila je s njima u Mrežnicu. 

Za Karla i Luciju nema lošeg vremena za uron. 


- Nevjerojatno je moći disati ispod površine i vidjeti sav taj svijet, kaže Lucija Perković.


- Nije to važno je li to Mrežnica, jezero ili more - u trenutku kad se zaroni, svi problemi ostaju na površini, kaže Karlo Maćaš.


Ronjenjem se bave i više od desetljeća, a oboje veže još jedna ljubav - prema podvodnoj fotografiji. Iako su manje atraktivne od mora, i rijeke imaju svoje adute. Kao što je som od 2 metra kojeg je Karlo nedavno snimio u Mrežnici, u središtu Duge Rese.


- Mislim da je bio preko 2 metra, po nekakvoj procjeni sa slika i snimaka koje smo snimili, jer je bio veći od mene kad smo bili jedan pored drugog, kaže Karlo.


U vrijeme našeg urona - pokoja ribica, jesenski list na površini i, naravno, ništa bez otpada ostavljenog nakon ljetnog kupanja u Mrežnici. No, ovakvi uroni odlična su vježba za ono što im je nedavno donijelo zlatnu medalju - podvodnu fotografiju. Nagrađena fotografija snimljena je u moru oko portugalskog otoka Madeira. 


- Mislim da je u tom trenutku oko olupine bilo 16 ronioca, i teško je dobiti taj trenutak u kojem postoji samo jato riba, Lucija i olupina, kaže Karlo.


- Ja sam jednostavno pokušavala izbalansirati gdje sam, na kojoj dubini, gdje mi je fotograf, što bi on očekivao od mene, s druge strane, iza fotoaparata, prisjeća se Lucija.


Podvodna fotografija spada u sportsko ronjenje. Nije to lak sport jer, primjerice, Karlova oprema ima i do 15 kilograma. Kao da ronjenje nije dovoljno zahtjevno samo po sebi. Zato ovaj dvojac uglavnom radi u paru, što se dosad pokazalo kao dobitna kombinacija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!