I Karlovačka županija pomaže raseljenim Ukrajincima

05.04.2022.

17:02

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

U Karlovačkoj županiji trenutačno je smješteno više od 200 raseljenih osoba iz Ukrajine

U Karlovačkoj županiji trenutačno je smješteno više od 200 raseljenih osoba iz Ukrajine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Karlovačkoj županiji trenutačno je smješteno više od dvjesto raseljenih osoba iz Ukrajine. Najviše na području općine Rakovica. U Karlovcu ih je trenutačno 28. Crveni križ pomaže im u pronalaženju posla te što bržoj integraciji u svakodnevni život. 

Jedan od uobičajenih sastanaka u karlovačkom Crvenom križu. Ukrajinci su pozvani kako bi se upoznali. Olexandar u Karlovcu živi i radi već dvije godine. Upravo mu se pridružila i njegova obitelj iz Harkiva.

- Došla je žena i kćer, Alina. Sada sam zadovoljan, familija je kod mene, to sve super. Dijete mi od ponedjeljka ide u drugi razred, rekao je Olekshndr Siryk iz Harkiva.

U Karlovcu je trenutačno 28 osoba iz Ukrajine, od čega čak jedanaestero školske djece.

- Dobro se desilo da je Osnovna škola Grabrik primila petero djece, od toga su tri djevojčice drugi razred, i to je za njih prekrasna činjenica da njih tri idu u isti razred, poručila je Sanda Lovrić Rupčić, Crveni križ Karlovac. 

Sad kad je riješen problem škole, u Crvenom križu trude se svakome tko želi pronaći posao. Jana iz Kijeva ovdje je s dvoje djece. Sviđa joj se novi dom, želi raditi kako bi što prije naučila hrvatski jezik.

- Inače sam po struci ekonomistica, radila sam u računovodstvu, ali paralelno sam i šivala, tkala, puno toga me zanima, želim probati raditi nešto novo, naglasila je Jana Dymsha iz Kijeva.

Ponuđen joj je posao u jednoj od tekstilnih tvrtki.

- Najviše nam trebaju šivači ili šivačice, zato što smo mi firma koja se bavi šivanjem, ali ima i nekoliko radnih mjesta za koje ne moraju imati te uvjete, mogu biti bilo koje struke, može biti pomoćni radnik ili slično, kazala je Martina Dudić, tvrtka "Krilo".

Danas počinje i besplatan tečaj hrvatskoga jezika. Održavat će se dva puta na tjedan u Centru za odgoj i obrazovanje na Baniji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!