Inkluzivna farma za mlade s invaliditetom

12.09.2022.

08:46

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Mladi na inkluzivnoj farmi

Mladi na inkluzivnoj farmi

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na prostoru farme u Hrvastovici uzgaja se voće, povrće i cvijeće. Projekt Inkluzivne farme nastoji kroz razne korisne i zabavne aktivnosti poboljšati socio - ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom, djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Projekt Inkluzivna farma - temelj samostalnog života provodio se posljednje dvije godine u Hrastovici, malom čarobnom selu pokraj Petrinje. Projektom je omogućeno da se postavi infrastruktura za nastavak aktivnosti za mlade osobe s invaliditetom.

- Uspjeli smo izgraditi radne prostorije, dva plastenika, ove povišene gredice, i jako smo sretni i zadovoljni kao udruga što smo uspjeli s nastavkom ovih aktivnosti, s obzirom da su one posvećene mladim osobama s invaliditetom starijim od 18 godina. Svi koji prate život osoba s invaliditetom u Hrvatskoj znaju, kad izađu iz sustava obrazovanja s navršenih 21 godinu, ako idu u posebna odjeljenja pri osnovnim školama, da ih sustav zaboravlja i ostaju socijalno isključeni, kaže Aleksandra Milković, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Svakodnevne aktivnosti na farmi se nastavljaju, pa onamo i dalje dolazi petnaestak osoba s invaliditetom s područja Siska i Petrinje. 

- Educiramo ih sa svim onim aktivnostima koje su dobrodošle za budući samostalni život, što neovisniji od svojih roditelja. Na farmi uče o različitim vrstama biljka biljaka, sade biljke, uzgajaju ih i njeguju. Gledaju kako rastu, poslije ih beru i na radionicama domaćinstva. Znači, kuhamo, jedemo ili ih obrađujemo i prerađujemo kao zimnicu, dodaje.

Ponosni mladi farmeri

S ponosom mladi farmeri mogu reći da im je ova godina bila vrlo plodna. Uzgojili su više od 75 biljnih vrsta - povrća, voća, samoniklog bilja i cvijeća. Jako im dobro idu cikla, krastavci, mahune, paradajz, tikvice, kupus, mladi luk... Gledaju da čim jednu vrstu povrća izvada iz gredice - posiju nešto novo. I svi sudjeluju u procesu 'od gredice do stola'.

Na farmu dolaze i volonteri te se razvila predivna suradnja sa Srednjom školom Petrinja. Učenici pomoćnih zanimanja kao što su vinogradar ili cvjećar pomagali su korisnicima farme i u sklopu završnog rada sadili biljke i vodili brigu o njima.

Farma kao stambena zajednica

- Nekako težimo da u dogovoru s državom i ministarstvom dobijemo uslugu poludnevnog boravka za osobe s invaliditetom. S obzirom da poludnevni boravak kao usluga u našoj županiji ne postoji, osim u Centru za rehabilitaciju, gdje je lista čekanja preko stotinu korisnika. I danas, sutra ovu farmu vidimo kao njihovu stambenu zajednicu, centar organiziranog stanovanja kad roditelja više ne bude, naglašava Aleksandra Milković.

Predivan je ovo projekt kojim se osobe s invaliditetom integriraju u društvo i čini ih se socijalno uključenima. A prije svega, svi se dobro zabavljaju dok na farmi uzgajaju svoje voće, povrće i cvijeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!