Gost Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2 bio je je kuhar Matija Bogdan. Govorio je, među ostalim, o svojem iskustvu vrhunskog kuhara te o tomu je li to glamurozan posao ili mediji preuveličavaju sve vezano uz gastronomiju.
25.05.2025.
14:58
Autor: V.M./Nedjeljom u 2/HRT
Gost Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2 bio je je kuhar Matija Bogdan. Govorio je, među ostalim, o svojem iskustvu vrhunskog kuhara te o tomu je li to glamurozan posao ili mediji preuveličavaju sve vezano uz gastronomiju.
- Ja sam Matija Bogdan, panker, kuhar, planinar... Dolazim iz Čakovca, jednog malog grada na sjeveru, koji je zapravo jako razvijen i definitivno me oblikovao, pogotovo u formativnim godinama. Sve svoje dječačke snove sam nekako dosad već ostvario, ali sad se javljaju i oni odrasli snovi. S 20 godina, kad sam došao na ideju da bih postao kuhar, rijetko tko je vjerovao da bih to mogao napraviti jer onda se sve vrtjelo oko punk koncerata, cuge, zezancije i apsolutno ničeg drugog, ustvrdio je u uvodnom prilogu gost emisije Nedjeljom u 2.
Matija je tako ostvario i, kako ga naziva, odrasli san - postao je uspješni kuhar, a zanat je "pekao" u velikim svjetskim gradovima poput Pariza, Londona, San Francisca, New Yorka, Atene... Aleksandra Stankovića je zanimalo koji bi od svih tih gradova Matija izabrao za život.
- Osobno bih jako htio živjeti u Ateni, gdje sam puno vremena provodio, ali za život bi mi London bio definitivno bolji, obožavao sam ići na stažiranje u New York, San Francisco mi je bio savršen, ali nekako Europljani su ipak Europljani. Nakon nekog dužeg vremena, dok sam u Americi, znaju mi Amerikanci, 'ajmo reći, ne pasati baš sa svojim isključivim stavovima, s onim njihovim tipičnim, sad generaliziram, ali gledanjima s visoka i tako dalje. To mi recimo nije pasalo, tako da sigurno bih izabrao London, odgovorio je Matija.
Prvi angažman u inozemstvu Matija je dobio na pomalo neobičan način: za vrijeme jednog tuluma na kojem se družio s 30-ak prijatelja odlučio je poslati svoj CV na e-mail adrese 50-ak najboljih svjetskih restorana, o i roku od 15 minuta došao mu je odgovor restorana u San Franciscu.
- Odgovorili su mi da dođem za tri mjeseca u San Francisco. I cijeli svijet se okrenuo. Imao sam 22 godine, bio sam na drugoj godini faksa. Ja zovem mamu i rekoh "Idem u San Francisco." Nemam nikakve love, ja ne dolazim iz bogate familije. Nije to bilo lako, ali su mi starci dali desetak tisuća kuna koje su nekako sklepali, uz uvjet za završim faks kad se vratim, prisjeća se Matija.
Novac je roditeljima vratio nakon dvije godine kad je već radio u Londonu - i tu se sve nekako pokrenulo:
- Ja sam se zapravo našao u nekoliko mjeseci u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, chef Daniel Patterson mi otvara vrata, a ja klinac od 22 godine. Proveo sam tri mjeseca kod njega u kuhinji, svaki dan. Pred par mjeseci sam sanjao o tome, a to se sad stvarno događalo, kaže Matija.
Iskustvo rada u restoranu u Londonu za Matiju je bilo izuzetno teško. Trebalo mu je nekoliko godina da počne čak i otvoreno pričati o stvarima koje su se događale u tom restoranu.
- Prvo i prvo, to je jedan prekrasan restoran koji trenutno ima tri Michelinove zvijezdice, nalazi se na Notting Hillu. Vodi ga jedan od najtalentiranijih chefova koje sam ikad u životu vidio, to je Brad Graham. To je bila ta londonska kuhinja koja se danas promijenila, ali u to vrijeme kad sam ja došao tamo, to je bilo 2015. godine, ja ulazim u kuhinju - Balkanac, bez iskustva... Bilo je užasno, toksična muška atmosfera, nabijena testosteronom, sve veliki, jaki dečki, svi si podmeću. U toj kuhinji se jako poticalo na to da cilj opravdava sredstvo, bez obzira što napraviš nekome drugome da se istakneš, to je okej. To je čak i bilo poticano od strane šefa, kaže Matija.
Drugi je faktor bio to što se radilo i po 18 sati na dan.
- U 7 ujutro si već na poslu, radiš do nekih 1-2 ujutro, odeš doma, otuširaš se, spavaš, probudiš se opet u 6 ujutro, opet ideš na posao i tako konstantno. Deset dana zaredom, nema tu pauze za sjesti, za jesti, usput nešto pojedeš. Izgledao sam kao 'džanki' nakon odvikavanja, imao sam možda 50 kila. S druge strane, taj restoran je stvarno bio tvornica vrhunskih kuhara. Svi redom danas su ekstremno uspješni. Ali može li se nekim drugim načinom doći do toga, ja sam uvjeren da može, napominje Matija.
Ističe i jednu posebno ružnu situaciju kojoj je svjedočio:
- Jednom smo imali eksploziju, jednom dečku je ruka izgorjela. To je bilo u deset ujutro. Nisu ga pustili u bolnicu do kraja smjene u jedan ujutro, otprilike. Nije imao kožu na 90% ruke, i tako je odradio smjenu, priča Matija.
Bilo je tu i raznih drugih neugodnih situacija, pa čak i zlostavljanja.
- Bilo je toksično i odvratno, ono tipično muški - "ma nemoj, kaj buš plakao?". Da me to izgradilo, jest, izgradilo me, ali i ostavilo je utjecaja na mene, pogotovo mi je užasno žao, na primjer, kad sam se vratio iz Londona, prvih godinu dana u Zagrebu, kako sam radio u restoranu, ja sam, ja mislim, te prve godine jedno tridesetak otkaza podijelio, a među tim ljudima je sigurno bilo 25 prekrasnih osoba, vrhunskih kuhara na kojima sam mogao puno više raditi i na kraju krajeva dobiti od njih puno više, a i oni dobiti definitivno od mene. Za tim recimo žalim, to su neke stvari koje sam vukao iz tog Londona, priznaje Matija.
Televizijske emisije o kuharima i kuhanju u zadnjih desetak - petnaest godina uspjele su popularizirati kuhanje s jedne strane, a s druge strane su pružili nerealnu, glamuroznu sliku o kuhanju, pa sad mnogi ljudi na to gledaju kao zabavu.
- Tu, naravno, imamo pozitivne i negativne strane. Televizijski šouovi su definitivno popularizirali kuhinju - od početaka s Jamiejem Oliverom i tako dalje. Da njih nije bilo, ne bi došlo niti do toga da su kuhari danas u društvu poštovani, toga nekad nije bilo, nekad su to bili samo kuhari. Danas kuhari imaju status u društvu i to je jako važno i to je direktan produkt takvih kuharskih emisija. Problem je u tomu da su mladi kuhari nakon takvih emisija isključivo vođeni financijama i onda često tu dolazi do toga da zaključe da je to 'zmazani' i težak posao, i razočaraju se, i brzo odu iz toga van, zaključuje Matija.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora