07:00 / 08.03.2021.

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/IMS/HRT

Ožujak u znaku Slave Raškaj

Slava Raškaj u Ozlju

Slava Raškaj u Ozlju

Foto: Dnevnik / HRT

Mjesec Slave Raškaj tradicionalno se obilježava svakog ožujka u Ozlju, gdje je gluhonijema slikarica i rođena. Njezini akvareli nastali potkraj 19. i početkom 20. stoljeća dokaz su koliko je voljela svoj rodni grad, osobito u proljeće. Baš te slike bile su inspiracija za turističku rutu "Putevima Slave Raškaj".

Slava Raškaj i dalje živi u Ozlju. Na muralima i u stripovima na zidovima diljem grada. Na betonskim infopunktovima i na digitalnim.

- Već šestu godinu zapravo se u Ozlju obilježava ožujak kao mjesec Slave Raškaj koji je na neki način početak aktivnosti, početak druženja u prirodi, govori Toni Šarić, direktor Turističke zajednice područja Kupa.

Priroda u proljeće, omiljen Slavin motiv. Jedan od vidikovaca s kojeg je slikala Stari grad i Kupu. Još jedan takav nedaleko od mjesta gdje je bila njezina rodna kuća.

- Mi imamo tri različite rute kojima možemo provesti posjetitelje, koje su i tematski i vremenski različite, govori Stjepan Bezjak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj.

I danas se u Ozlju mogu pronaći izvorni motivi njezinih akvarela. Ova je drvena kuća jedina sačuvana na području Ozlja još iz vremena Slave Raškaj. Što više dva puta je bila motiv na njezinim slikama. U Zavičajnom muzeju Ozlja izloženi su neki od njezinih radova. I Slavin privatni život intrigira posjetitelje. Umrla je mlada, sa samo 29 godina, i to u psihijatrijskoj bolnici u Vrapču.

- Zbog tog svog teškog života, prilika koje su bile u to vrijeme, koje nisu shvaćale gluhonijemost kao bolest, već kao nešto nadnaravno, okultno, ističe Stjepan Bezjak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj.

Grob Slave Raškaj nalazi se na ozaljskom Kaptolu, u dvorištu crkve svetog Vida. U neposrednoj blizini planira se gradnja Interpretacijskog centra Slave Raškaj.

- Jedno mjesto objekt, u kojem će sve vezano uz Slavu Raškaj biti prikazano, biti vidljivo, govori Gordana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja.

U međuvremenu, Slavin glas pronose i učenici Osnovne škole koja nosi njezino ime.

- Slikarica iz Ozlja koja je svoju ljubav prema zavičaju i prirodi izražavala slikama, a mi to danas u 21. stoljeću pokušavamo s internet radiom, ističe Helena Šarić, voditeljica na školskom radiju "Slavin glas".

Izložbe, likovni i književni susreti, pričaonice, izleti, sve to nudi Ozalj u ožujku, ujedno mjesecu prerane smrti slavne slikarice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!