Paljenje krijesova - njegovanje najstarije karlovačke manifestacije

22.06.2022.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/T.D./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Paljenje krijesova

Paljenje krijesova

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

A još dužu tradiciju od Zlatnoga lava njeguje najstarija karlovačka manifestacija - paljenje krijesova uoči blagdana Svetog Ivana traje gotovo tri desetljeća. Ivanjski krijesovi pale se na obalama rijeke Kupe u središtu grada, a označavaju početak ljeta. Pripreme za taj kulturno-turistički događaj traju već danima.

Svake godine uoči Ivanja - isti prizori. S obje strane rijeke Kupe u središtu Karlovca niču krijesovi. Drvene palete nabavile su danima unaprijed. Sada ih treba složiti u višemetarski stožac. 

- Standardna je ekipa koja to već godinama slaže, nadopunjuju se s mlađima, već tu djeca trčkaraju oko slaganja krijesa i gledaju. Za koju godinu, 5,10, samo se popunjavamo, kao reprezentacija, rekao je Berislav Besedić, GČ Banija.

Dvije su karlovačke reprezentacije u ovom srazu. Banijanci s jedne strane i Gažani s druge strane Kupe. 

- Ovo je sad u prosjeku oko 1200, 1300 paleta. Visok je stup od Elektre 12 metara, krijes neće baš ići skroz do gore, bit će na nekakvih 8, 9 metara, rekao je Krešimir Latin, GČ Gaza.

Čiji je veći i čiji dulje gori misterij je koji se pokušava riješiti već desetljećima. 

Paljenje krijesova u gradu - jedinstvena je karlovačka priča. Počela je još 1779. godine kada je prvi krijes zapaljen na gažanskoj strani. 

- Kroz 19. stoljeće se onda priključuje Banija i tu se onda lagano počinje rađati ono nama poznato rivalstvo između Banije i Gaze i paljenje krijesova, naglasila je Nikolina Belančić Arki, kustosica Etnografskog odjela Muzeja grada Karlovca.

Paljenju krijesova prethode natjecateljske igre na Banijanskom mostu; povlačenje užeta, nogometne utakmice i slično. Ivanjski krijes označava i početak Zvjezdanog ljeta.

- Zvjezdano ljeto je manifestacija kojom zapravo obilježavamo rođendan našeg grada, tri tjedna kulturnih, zabavnih,sportskih, avanturističkih i turističkih sadržaja, rekla je Marina Burić, direktorica TZ grada Karlovca.

Ivanjski krijes pali se u četvrtak navečer. Karlovački pozdrav ljetu iduće bi godine trebao dobiti status zaštićenog kulturnog nematerijalnog dobra. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!