Renata Novoselec inovativnom metodom gluhe i nagluhe osobe uči svirati violinu

27.01.2023.

09:31

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/I.Z./HRT

Profesorica violine Renata Novoselec

Profesorica violine Renata Novoselec

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

I ove godine dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju priznanje ''Ponos Hrvatske''.  Svečanost dodjele održat će se 4. veljače ovdje na Prisavlju, a do tada, svakoga dana u našoj emisiji predstavljamo dobitnike priznanja.

Profesorica violine Renata Novoselec već osam godina uspješno uči svirati violinu gluhe i nagluhe osobe, te zaslužuje priznanje "Ponos Hrvatske". 

Inovativna metoda učenja 

Glazba pripada svima. Profesorica violine Renata Novoselec otkrila je da glazbu ne osjećamo samo sluhom nego je možemo osjećati i tijelom. Smatra da se radost sviranja ne smije oduzeti ljudima koji ne čuju.

Gluhu i nagluhu djecu Renata već osam godina uspješno uči svirati violinu. Renata Novoselec, profesorica violine kazala je kako njezin projekt "Violinmusic4all" djecu uči svirati po inovativnoj metodi, prvoj na svijetu, koja se ne temelji na sluhu, već na vibracijama.

Djecu s poteškoćama u razvoju uči kako komunicirati, novoj kulturi i načinu ponašanja, drugačijem životu, gdje postoji glazba, sreća i kultura.

- Kroz violinu i glazbu, oni postaju druge osobe, oni postaju sretna djeca i mladi, koji dobivaju kvalitetnu osnovu za svoj život, poručila je Renata. 

Trenutno vježbaju u prostorijama Župe svetog Leopolda Mandića na Voltinom

Prostorije u kojima su vježbali uništio im je zagrebački potres pa su danas smješteni u prostorijama župe svetog Leopolda Mandića u zagrebačkom naselju Voltino. Profesorica Renata kazala je kako su pomoću donacije uspjeli prikupiti dovoljan broj violina i urediti ih. Također su napravili i svoju web stranicu.

Zahvalna je župniku Župe svetog Leopolda Mandića Voltino-Ljubljanica Željku Lovriću što im je omogućio da djeca vježbaju u prostorijama župe.

Željko Lovrić
, župnik Župe svetog Leopolda Mandića Voltino-Ljubljanica naglasio je da je objeručke prihvatio projekt, te pomogao Renati i njezinim učenicima.

"Velika mi je radost, što mogu pomagati drugima"

Renatini učenici violine uspješni su i na natjecanjima. Profesorica Renata rekla je kako su njezini učenici višestruko nagrađeni na nedavnom 7. Međunarodnom glazbenom natjecanju koje je u Beču organizirao konzervatorij "Franz Schubert".

Dodala je kako su se natjecali u kategoriji za amatere.

- Moja djeca s poteškoćama u razvoju ravnopravno su se natjecala na natjecanju s osobama bez poteškoća, odnosno talentiranim osobama, poručila je.

Renata ističe da joj je velika radost, što može pomagati drugima.

Naglasila je kako se kao glazbeni pedagog i prije ostvarila, ali njezina inovativna metoda je njezin život i to zaista vidi kao svoj poziv.

Renata Novoselec je ponos Hrvatske, a iz ove škole violine će sigurno izaći još mnogobrojna nasmijana i sretna djeca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!