Starinski ukrašene pisanice iz Pisarovine

05.04.2023.

07:03

Autor: Zdravka Giacometti/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Pisanice iz Pisarovine

Pisanice iz Pisarovine

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svoju kreativnost Mirjana Kušević ovih je dana iskoristila za bojenje i ukrašavanje pisanica. Napravi ih nekoliko stotina. U sklopu svojeg OPG-a starinski ukrašene pisanice lako i proda.

U općini Pisarovina, selu Dvoranci, na OPG-u Kušević, Mirjana Kušević se bavi proizvodnjom paprike i rajčica, i dok njezine presadnice tek niču na tavanu, a zemlja još nije niti zaorana i pripremljena za sadnju, jer je tek početak proljeća, traži se drugi kreativan posao.

Posjetila ju je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Gospođa Mirjana poznata je u tom kraju, a malo po malo i u cijeloj Hrvatskoj, no ona ne kaže da boje pisanice, nego da ih pišu, baš kao nekada. Najprije nam pokazuje tradicionalnu tehniku voskom kojom se koristi majka Barica.

- Nanose se tanke linije uz pomoć rastopljenog vrućeg voska. Kad sva jaja oslikate, stavljaju se u lonac s korom luka, to je prirodna boja. Tijekom kuhanja jaja poprimaju prekrasnu smeđe crvenu boju, a onaj dio koji ste oslikali voskom, budući da se vosak rastapa u vrućoj vodi, ostaje u prirodnoj boji jajeta, objašnjava Mirjana.

Nakon kuhanja u ljuski luka, ostave se dulje u tome da poprime boju i eto pisanica kakve su bile nekada. Jedino je danas teško naći kvalitetan vosak, tvrdi Barica. Nekada je bio bolji i lakše se njime pisalo po jajetu.

Mirjana cijeni pisanje voskom, ali je poželjela finije i preciznije crtanje pa je počela grebati i rezbariti jaja. Osim prirodne boje ljuske luka, upotrebljava i crnu boju za tkaninu, a na obojene pisanice nanosi zlatne ili bijele ukrase.

Isprobava i nove načine ukrašavanja, pa ljusku perforira ili oblikuje jaje od niti. Za uskrsne blagdane obojit će nekoliko stotina domaćih jaja, dijelom od svojih kokoši, a ostatak će kupiti od susjeda iz Pokuplja.

Sklona je finim nježnim linijama i sve je zahtjevnija u vezi s priborom za nokte kojim se koristi za pisanje. Kako bi bila još preciznija, tvrdi da bi joj dobro došao zubarski istrošeni pribor pa moli da joj se javi netko tko bi joj ga ustupio.

Pisanice iz Pisarovine

Pisanice iz Pisarovine

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!