U Karlovcu sportske igre raseljene djece i pod međunarodnom zaštitom

11.05.2022.

07:39

Autor: Tanja Kuturovac/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Tjedan Crvenog križa

Tjedan Crvenog križa

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Da djeca ne poznaju granice, pokazao je tjedan Crvenoga križa u Karlovcu koji je organizirao sportske igre raseljene i djece pod međunarodnom zaštitom. U osnovne i srednje škole Karlovačke županije već ide više od stotinu djece iz Ukrajine i Sirije. 

Za početak sportskih igara - malo pjesme. Na hrvatskom,a potom i na ukrajinskom. Glazbena obitelj Tvrdovski iz mjesta pokraj Lavova, u Karlovac se doselila prije mjesec dana.

Rekli, može Osijek, može Karlovac, mi smo došli tu zbog nogometa, zato što naš sin igra nogomet i tu ima nogometni klub, rekla je Tanja Tvrdovski iz Lavova.

Danilo i njegovi sunarodnjaci okušali su se i u drugim sportovima - poput nošenja jajeta u žlici. U ekipi su i Sirijci te domaći Turanjci. 

- Znamo da djeca koja još uvijek ne znaju govoriti jezik, pritom mislim na ukrajinsku djecu, nekako najbolje provedu vrijeme i najkreativnije kroz sport. I dogovorili smo se da ćemo imati sportske susrete, ističe Sandra Lovrić Rupčić, Crveni križ Karlovac.

U Karlovac se gotovo svaki dan doseli barem jedna nova obitelj iz Ukrajine. Ova je grupica došla jučer.

- Jako sam zahvalna što sam došla ovamo. Svi se jako brinu o nama, sve ulažete da bi nama ovdje bilo dobro, rekla je Alona iz Kijeva.

Kada se malo priviknu na novi život i ova će djeca biti dobrodošla u karlovačke škole, sportske klubove pa i na ovakva natjecanja. Jer upravo na ovaj se način - grade nova prijateljstva, a novih prijatelja u dječjoj dobi - nikada dosta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!