07:00 / 17.08.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Umjetnost na međimurskim ulicama

Umjetnost na međimurskim ulicama

Umjetnost na međimurskim ulicama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ljubavi prema umjetnosti ne nedostaje u malenom međimurskom selu Podturnu, gdje se ove nedjelje održala ulična izložba radova tamošnjih umjetnika.

Josipa Gombar odmalena se bavi slikanjem. Ovu buduću likovnu pedagoginju najviše inspiriraju motivi dalekog istoka. No ovoga puta nastaje drugačije remek djelo.


- Ovo je portret Merlin Monroe i to bi trebala biti glič tehnika, slika bi trebala jako napadati oči, objašnjava Josipa Gobar, umjetnica.


U oko definitivno "upadaju" ove minijature motora. Za izradu jednoga potrebno je 4-5 sati, Dejan ih je dosad napravio stotinjak,


- Većinom je otpad neiskorišten, to su razni limeni izrezi, matice, vijci, vilice, noževi, upaljači, nabraja Dejan Dolenec, umjetnik.


Po uzoru na tatu umjetnika i malena Dora izražava svoju kreativnost, ali drugim materijalima.


- Prvo napravim skicu i onda kako ide kamenčić tak mi dođe ideja i treba jedno dva dana dok se to sve nacrta, posuši, zalijepi, kaže Dora Dolenec, umjetnica.


Ovo je samo dio radova 20-tak izlagača prve street art izložbe u Podturnu.


- Ručni radovi su najljepši! To radim i ja i svi mi, i to je najljepše, rekla je Ljubica Vidović, Podturen.


- Jako mi se lijepo čini, idem baš s mise i jako sam sretna što se to u našem selu događa, kaže Biserka Kolar, a to je i zamisao organizatora.


- Umjetnika ima reklo bi se i puno i malo, velika većina druženja je da se bolje i više upoznamo, rekla je Nevenka Zrna, predsjednica Udruge slobodnih umjetnika "Mura", Podturen.


Jer to je ovim kreativcima najviše nedostajalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!