Vladimirova kolekcija vojnih oldtimera

06.08.2022.

06:36

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vladimirov preeuređeni vojni džip

Vladimirov preeuređeni vojni džip

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vladimir Štarkelj tijekom pandemije garažu je pretvorio u "dnevnu sobu" za svoje limene ljubimce, vojne oldtimere. Ispunjenje je to njegovih dječačkih snova, a danas je ponosan vlasnik dva Willisa, motora Dnjepra i jednog starog Dajca koje je obnovio uz pomoć sina.

Pandemija je usporila svakodnevni život, mnogi su se okrenuli novim hobijima. Gospodin Vladimir Štarkelj višak vremena iskoristio je za ostvarivanje dječačkih snova. Postao je kolekcionar vojnih oldtimera.

- Kad čovjek dođe u godine, onda ako ima mogućnosti, a mogućnosti uvijek dolaze ako imate veliku želju i volju - i evo danas sam ponosni vlasnik ova dva Willys, motora Dnjepra i jednog starog Dajca kojeg čuvam još od Domovinskog rata. I kao branitelj isto sam aktivan u svojem mjestu i zato smo išli obnoviti taj Dajs jer čuva uspomenu na ta ratna zbivanja i spada u jednu našu povijest, priča Vladimir Štarkelj.

Vladimir Štarkelj

Vladimir Štarkelj

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na društvenim mrežama vidio je džipove Willys i tako je sve počelo.

- Shvatio sam da to živuća legenda Drugog svjetskog rata. I to je u meni izazvalo jedno strahopoštovanje. Okrenuo sam se prema starim vojnim vozilima i u okolici Zagreba sam pronašao prvi džip koji sam kupio. Moj drugi džip je došao iz Slovenije. Nabavio sam ga jer je bio vrhunski uređen, pa sam imao dobar primjer kako urediti prvi džip koji sam nabavio, dodaje Vladimir.

U krvi mu je ljubav prema automobilima. I uspješan obiteljski posao kojim se bavi vezan je uz njih. Posjeduje i znanje i vještine, a otkriva nam da je kod obnove starih vozila najvažnije da se nabave originalni dijelovi.

Vladimir Štarkelj

Vladimir Štarkelj

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U obnovi mu je pomagao sin koji je vrstan mehaničar. Zajedno dijele strast prema automobilima i oldtimerima. U dvije godine svakodnevnog rada, garaža je pretvorena u pravi mali muzej. Ali oldtimeri ne služe samo za divljenje, često ih vozi čak i na dulje relacije.

Lani su osnovali Oldtimer klub Turopolje. Gospodin Vladimir njegov je predsjednik, imaju već 52 člana. Cilj im je ove godine organizirati oldtimer show u Velikoj Gorici.


- Planiramo uključiti mlade da potraže po svojim dvorištima, kućama, tavanima stare mopede koje su nekad vozili njihovi roditelji. Dade se to lijepo obnoviti, ne traži neke posebne investicije. Cilj nam je svake godine prikazati oldtimer motore, mopede, automobile i poljoprivredne strojeve koje smo obnovili i da oldtimer show postane tradicija u Velikoj Gorici, kaže Vladimir.

Riječ je o vrijednim automobilima koji se zbog starosti, nažalost, često kvare. Ali Vladimir Štarkelj sa smiješkom na licu sve popravi. A nakon toga sjeda u jedan od svojih limenih ljubimaca i kreće u nove pustolovine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!