Volonteri Crvenog križa izradili maketu sisačke utvrde

29.03.2023.

Zadnja izmjena 07:07

Autor: Zdravka Giacometti/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Maketa sisačke utvrde

Maketa sisačke utvrde

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Veno Leko i Mladen Ančić godinama izrađuju makete. Već smo ih posjetili kad su izradili, primjerice, vukovarski vodotoranj i maketu Bogorodice od Kamenitih vrata. 

Novoizrađenu maketu ove su godine namijenili - Sisku, a razgledala ju je i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Osnovna škola 22. lipnja u samom središtu Siska prostire se na više od 6 i pol tisuća četvornih metara. Njezinih 430 učenika može uživati u prostranoj školi pogodnoj za mnoge sadržaje. Odnedavno je obogaćena maketom staroga grada Siska.

- Kad smo Veno i ja razgovarali o tomu što bismo mogli učiniti za ovaj dio potresenog područja, nastala je ideja da napravimo Stari grad jer je on, gledajući dizajnerski, sam po sebi vrlo interesantan. I tako smo sjeli i počeli to raditi, kaže suautor makete Mladen Ančić.

Maketom je zadovoljan ravnatelj Gradskog muzeja Marijan Bogatić:

- Na njoj vidimo taj prepoznatljivi trokutasti oblik. Dakle, u 16. stoljeću kad je ona bila izgrađena, ona nije imala taj tip krovova, ali dogradnje su to dodale. Posebnost naše utvrde je to da je građena od kamena i opeke antičke Siscie. Ne vidi se taj dio opeke, ali je kroz vrijeme mijenjala oblike i izglede. Na maketi se na zanimljiv način prikazuju i otvori i unutranji hodnici, komentira Bogatić. 


Maketa sisačke utvrde

Maketa sisačke utvrde

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dosad su volonteri zagrebačkog Gradskog društva Crvenog križa izradili mnogo maketa koje uvijek daruju.

- Napravili smo Gospu od Kamenitih vrata, crkvu sv. Jakova u Međugorju, Lincolnov mauzolej, vukovarski vodotoranj i kolega Veno je na samom početku naše suradnje napravio Eiffelov toranj koji je završio u veleposlanstvu. Radimo u prostorijama Crvenog križa u Sigetu, dodaje Ančić.

Lincolnov mauzolej su upravo završili i želja im je da ga predaju Američkoj gimnaziji i da ga postave kao stalni postav pa da djeca imaju priliku naučiti nešto o povijesti.

Makete nastaju kroz projket AKUS:

- To znači "aktivni, kreativni, uključeni, sretni". Projekt je trajao dvije godine i bio je u vrijednosti oko 2 milijuna kuna, i kroz njega smo razvili različite aktivnosti: tu je bila maketarska radionica, pa keramičarska radionica, imali smo obrazovne aktivnosti, umirovljenici su mogli učiti njemački i engleski jezik, imali smo fizičke i društvene aktivnosti, navodi Nikolina Gotal, glasnogovornica Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Osnovna škola "22. lipnja" ovom je maketom ne samo obogatila interijer nego i opravdala svoje ime po bitci na Starome gradu. Uz etnografsku zbirku kojom se u školi iznimno ponose i s pomoću koje djeca uče o svojoj baštini, sada pred očima imaju i poznatu i povijesno vrlo važnu sisačku utvrdu kod ušća Kupe u Savu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!