Odustao na 13. pitanju o šahovskom velemajstoru; znate li odgovor?

07.10.2021.

21:00

Autor: I.B./HRT

Rudolf Barišić

Rudolf Barišić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Rudolf Barišić, natjecatelj koji je večerašnje izdanje game-showa "Tko želi biti milijunaš?" otvorio pitanjem za 16.000 kuna, odustao je na onomu za četvrt milijuna. "Vrući" stolac prepustio je potom Marinu Pažaninu iz Splita, koji je do kraja emisije iskoristio jednoga džokera te točnim odgovorom na 11. pitanje zasad osvojio 64.000 kuna.

Među ponuđenim imenima pomoraca Ferdinanda Magellana, Jamesa Cooka, Vasca da Game i Kristofora Kolumba, na pitanju za 16.000 kuna, postavljenu Rudolfu Barišiću iz Sesveta, tražilo se ime onoga koji je preminuo najbliže mjestu rođenja. Od svih raspoloživih, natjecatelj je iskoristio džoker "pola-pola", čijom se upotrebom u suženu izboru odgovora nisu našli Ferdinand Magellan i Vasco da Gama. Konačnim odgovorom, Kolumbo, Rudolf je stigao do pitanja za prelazak drugoga praga.

Rudolf Barišić

Rudolf Barišić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na njemu je upitao džokera "zovi" zna li jesu li slovenski filozof Slavoj Žižek i kanadski psiholog Jordan Peterson, suprotstavljajući kapitalizam i marksizam, debatirali o sreći, nadi, strahu ili pak o ljubavi. Dobivši negativan odgovor hrabro je ponudio onaj - o sreći - te pogodio. Naime, najiščekivaniji intelektualni događaj 2019. godine, filozofski dvoboj koji neki nazivaju i "debatom stoljeća", nosio je naziv Sreća: kapitalizam protiv marksizma.

Rudolf Barišić

Rudolf Barišić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Pomoć znalaca zatrebala mu je na idućem pitanju, a da četverodimenzionalna kocka ima 16 vrhova (a ne njih 12, 20 ili 24) rekao mu je Josip Buklijaš.

Je li Stanac došao prodati u Dubrovnik kožu, vunu, pršut ili sir, glasilo je pitanje za 125.000 kuna na kojemu se Rudolf, znajući da je riječ o komediji dubrovačkog renesansnog književnika i komediografa Marina Držića, točno opredijelio za sir.

Bio je to naposljetku i iznos s kojim je napustio kviz jer za 250.000 kuna nije znao je li Capablanca, Fischer, Kasparov ili Anand osmislio vrstu šaha u kojem se figure iza pješaka na početnu poziciju mogu postaviti na jedan od 960 načina. Nakon odustajanja ustvrdio je da bi, kockajući se, odgovorio Capablanca no spomenutu vrstu šaha osmislio je legendarni velemajstor Robert James Fischer.

U večerašnjoj igri "Najbrži prst" najuspješniji je bio 23-godišnji Marin Pažanin iz Splita.

Netom diplomirani kroatist i anglist prvoga džokera iskoristio je na pitanju za 32.000 kuna. Iako je bio mišljenja da je Michael Chang tenisač među "vječnim drugima" koji se domogao prvog mjesta ATP liste, povjerenje je poklonio džokeru "zovi" koji je točno ustvrdio kako je riječ o Patricku Rafteru. Među ponuđenim odgovorima nalazila su se još imena proslavljenih tenisača Michaela Sticha i Petra Korde, međutim Australac Rafter bio je sedmodnevni svjetski broj 1.

Marin Pažanin

Marin Pažanin

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Do kraja emisije Marin je osvojio 64.000 kuna rekavši da se monumentalna vrata koja su poslužila kao uzor za Brandenburška vrata nalaze u Ateni (a ne u Rimu, Londonu ili Parizu). S preostala dva džokera stoga će sljedećega četvrtka popularnoga "Milijunaša" otvoriti pitanjem za 125.000 kuna.

Dotad, niste li pogledali ovotjedno izdanje kviza, a želite provjeriti na kojim bi pitanjima vama zatrebali džokeri, iskoristite njegovu vremenski ograničenu dostupnost na multimedijskoj platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!