Recept za najukusnije domaće krafne

20.02.2023.

09:36

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/I.Z./HRT

Domaće krafne

Domaće krafne

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Moderna domaćica i food blogerica Saša Luketin otvorila nam je vrata svog gastro svijeta i podijelila s nama recept za krafne.

Autentična, iskrena, perfekcionist, ali s dozom jednostavnosti i stavom da se sve može ako radimo sa srcem. Saša Luketin već godinama dijeli crtice iz svog gastronomskog svijeta. 

Uživa u svakom trenutku pripreme jela


Njezina zajednica na Instagramu ima više od 35 tisuća pratitelja. Sve je počelo iz ljubavi prema kuhanju, a danas je svoju strast pretočila u recepte, savjete i trikove koje dijeli sa svima.

- Muž je uvijek radio negdje u inozemstvu i onda smo razgovarali, što smo jeli, što je bilo za ručak, što ćemo za večeru. Voljela sam kuhati i uvijek je nešto bilo različito, trebalo je njemu objašnjavati što i kako, onda su djeca rekla - pa daj mu slike, pošalji tati slike. Tada sam počela slati slike. I onda su se slike svidjele, svima tko ih je vidio. Mislili su da je sve namješteno, ali nije. To su naši stolovi oduvijek, rekla je Saša Luketin.

Tako se rodio hešteg #zapodoma. Kad pogledate sve te atraktivne fotografije na njezinu profilu, pomislite - nema šanse da netko tako svaki dan brine o estetici, servira hranu "za po doma". Ali ona uživa u svakom trenutku pripreme i prezentacije jela.

- Da, mi tako serviramo. Meni je normalno kad mi dođe suprug petkom, uvijek dođe na večeru, pa mi je najnormalnija stvar tako kroz vikend, a u petak je onda prvi dan, subotu, nedjelju... Meni je normalno da nas dvoje imamo čaše u kompletu, beštek, tanjure, svjećice. Meni je svjećica normalna na stolu, naglasila je Saša. 

Stol je najdraže mjesto za druženje


U njezinoj obitelji stol za kojim se jede svima je najdraže mjesto za druženje.

- Kad su djeca bila mala, kad smo još svi zajedno živjeli, sve je bilo oko stola. Oko stola se nađeš nakon dana. Cijeli dan se prepriča tko je što radio, gdje je tko bio... Držiš i prodike djeci dok su bila mala. Nama je sve bilo oko stola, poručila je Saša.

Kod ove "food blogerice" nema filtera i namještanja, sve je baš onako kako je u stvarnosti. Prve torte napravila je u petom razredu osnovne škole, a i danas najviše uživa u pripravljanju svih vrsta slastica.

- Ima recepata koje negdje vidim, prepišem ili nešto, ali ima puno više toga gdje sam ja to izokrenula. Ne znam, podloga od nečega, sasvim druga je krema, veličina i sve ostalo. Tako da se to uglavnom spaja. Isto i slana jela, ja uvijek dodam nešto mislim, to će mi biti dobro, i bude dobro, kazala je.

Recept za domaće krafne


- Evo, danas ćemo raditi prave, one naše skroz domaće krafne, najjednostavnije s kvascem, s brašnom, šećerom. Idu žumanjci unutra, maslac, malo nekog alkohola i vanilije, te limunova korica. Zamijesi se, diže se i to je to. Nije neko umijeće, ali treba vremena i volje, naglasila je food blogerica Saša Luketin.

Slatka, slana, domaća, internacionalna. Na njezinu su jelovniku razne delicije. Jela su to koja svatko može pripremiti.

- To su sve jela koja se jedu u ovim krajevima. Nešto što nije naše domaće hrvatsko, no, to je opet sve zastupljeno po marketima. Sastojci se mogu za nabaviti i ima za svakoga nešto. Ima svašta, ima domaće, ima kiselog zelja, ali ima i kineskih rezanaca. Ne znam, i takvih stvari, jer je to fino, rekla je.

A savjet za one koji tek ulaze u svijet kuhanja i pečenja...

- Ako vole kuhati, ako stvarno vole kuhati, ja mislim da je to jedina šifra. To se mora voljeti. I onda to ide, poručila je.

Ovoj modernoj domaćici kuhanje je i dalje samo hobi koji je ispunjava i u kojem uživa.

- Jednog dana možda, ne možeš nikada reći sto posto, ali to će uvijek biti 99 posto iz ljubavi. A onda ovo ostalo, možda neki posao, rekla je Saša.

Prije dvije godine s obitelji se iz Zagreba preselila u Veliku Goricu. Ondje je njezina oaza mira u kojoj i dalje kuha, peče i uživa u osmišljavanju novih recepata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!