Splićanin pao na pitanju o Ferićevu prvijencu, četiri koraka do milijuna

08.04.2021.

21:04

Autor: I.B./HRT

Frane Milovčić

Frane Milovčić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Dva su natjecatelja večerašnji game-show napustila s iznosom drugoga praga - prošlotjedni nastavljač Davor Vukosav iz Ploča netočnim odgovorom na pitanje za 64.000 kuna i Splićanin Frane Milovčić ne odustajući na onom za 125.000 kuna. S osvojenih 2000 kuna i kartom za nastup sljedećega četvrtka, emisiju je zaključila Ela Franić iz Trogira.

Ovotjedni "Milijunaš", pitanjem za 32.000 kuna, otvorio je Davor Vukosav koji je u prošlom izdanju popularnog kviza iskoristio džokere "zovi" i "pola-pola".

Upravnom pravniku odmah je zatrebala pomoć znalaca. Tražio se naziv djela koje je zloglasni kriminalac Robert Stroud napisao tijekom služenja doživotne zatvorske kazne i 1933. objavio. Među ponuđenim naslovima bili su Spolnost kunića, Prehrana miševa, Najezda skakavaca te Bolesti kanarinaca.

Davor Vukosav

Davor Vukosav

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Javio se samo Ivan odmah pripomenuvši da nije čuo za navedena djela, no kako je mišljenja da je na dobrom tragu odnosno da mu je definitivni favorit djelo naziva Najezda skakavaca. Svoj je odabir, među ostalim, pravdao i filmom Zelena milja, uspješnom ekranizacijom romana Stephena Kinga, te dodao da mu taj odgovor jedini ima smisla pa je stoga i odlučio preuzeti odgovornost. 

Tarik je zatim upitao natjecatelja gdje je taj kriminalac mogao služiti doživotnu zatvorsku kaznu, na što je Davor zaključio kako bi mogla biti riječ o Alcatrazu. S obzirom na to da je, ustvrdio je, otok poznat po pticama te da je jedan od zatvorenika, vjerojatno, nosio nadimak Ptičar, naglasio je da ipak neće prihvatiti Ivanovu sugestiju, već će odustati ili hrabro reći Bolesti kanarinaca. Ubrzo se odlučio za ovo potonje i prešao drugi prag.

Davor Vukosav

Davor Vukosav

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

S tim je iznosom i napustio kviz jer je netočno odgovorio na sljedeće pitanje za 64.000 kuna rekavši da je na teritoriju Antarktike, meridijanima podijeljenu na osam sektora, norveški sektor najveći. Tarik je zatim zatražio mišljenje znalaca. Bruno se nije složio s tim odgovorom smatrajući da je najveći sektor australski. I bio je u pravu. Uz navedene sektore ponuđeni su bili i argentinski te francuski.

Davor Vukosav

Davor Vukosav

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Prvi večerašnji natjecatelj koji je sjeo u vrući stolac pobjedom u igri "Najbrži prst", 33-godišnji inženjer geodezije, Splićanin Frane Milovčić, prešao je drugi prag sa sva tri raspoloživa džokera, no pomoć znalaca zatrebala mu je na pitanju za 64.000 kuna.

Upitao ih je je li Apollo 17, Hubble, Pioneer 5 ili Voyager 1 svemirska letjelica koja je snimila Zemlju na fotografiji "Blijeda plava točka". Ovoga puta jedini se nije javio Ivan, a odabrani Bruno rekao je Voyager 1 te natjecatelju omogućio otvaranje pitanja za 125.000 kuna.

Frane Milovčić

Frane Milovčić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Ondje ga je dočekao Zoran Ferić i dodatno mu "zapaprio" opisom svojeg romanesknoga prvijenca "Smrt djevojčice sa žigicama". Frane nije znao je li ga opisao kao mediteranski Twin Peaks, Život na sjeveru, Fargo ili pak Kafić "Uzdravlje" pa je najprije iskoristio džoker "pola-pola", koji je ponuđeni izbor suzio na Twin Peaks i Fargo. Naposljetku je upotrijebio i zadnjega "asa u rukavu", no džoker mu u zadanom vremenu nije uspio ponuditi odgovor.

Frane je također game-show napustio s 32.000 kuna netočno rekavši Fargo.

Frane Milovčić

Frane Milovčić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Posljednja natjecateljica, Ela Franić iz Trogira, do zvuka sirene koja je označila kraj večerašnjeg kviza, uz pomoć džokera "pola-pola" osvojila je 2000 kuna. Odgovorila je da Auguste Lumière (a ne imenjaci Escoffier, Comte ni džokerom u suženu izboru preostali Rodin) 60 godina ima zvijezdu na holivudskoj stazi slavnih na kojoj pogrešno piše "August". Ela stoga idućega četvrtka pohod na milijun počinje otvaranjem pitanja za dvostruko viši iznos.

Ela Franić

Ela Franić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Naša platforma HRTi pruža vremenski ograničenu dostupnost novoga izdanja kviza "Tko želi biti milijunaš?" u kojemu nije nedostajalo zanimljivih dosjetki raspoložena Tarika. Ako ste emisiju propustili, pronađite je na multimedijskoj usluzi i provjerite svoje znanje, a sljedećega četvrtka u 20:10 budite uz Prvi program HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!