Splićaninu 125.000 kn, nije htio pogađati na pitanju o ptici grabljivici

14.10.2021.

20:59

Autor: I.B./HRT

Marin Pažanin

Marin Pažanin

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Ovotjedni game-show "Tko želi biti milijunaš?" 12. pitanjem za 125.000 kuna te s dva džokera na raspolaganju otvorio je 23-godišnji Marin Pažanin iz Splita. S tim je iznosom i zaključio nastup u popularnom kvizu odustavši na pitanju za 250.000 kuna. U pohod na milijun, nakon njega, krenula su još dva natjecatelja no oba su riskirala i osvojila po 1000 kuna. Na dva pitanja na kojima je bila zatražena njihova pomoć, znalci nisu bili sigurni u točne odgovore. 

Diplomirani kroatist i anglist Marin Pažanin nije znao jesu li 1971. godine, kako bi testirali teoriju relativnosti, znanstvenici Hafele i Keating na putovanje zrakoplovom ponijeli infracrvene termometre, atomske satove, vizualne fotometre ili analitičke vage.

Iako je pomislio kako bi riječ mogla biti o analitičkim vagama, ustvrdio je kako mu je neophodan džoker. No, ruke znalaca ostale su spuštene pa je za mišljenje upitao Josipa Buklijaša. Josipu su se pak najsmislenijim odgovorom činili atomski satovi. Ipak, Marinu je preporučio da se ne izlaže riziku te da iskoristi i preostalog džokera "pola-pola" ne bi li bio sigurniji ostanu li u suženu izboru ponuđenih odgovora upravo spomenuti satovi.

Marin Pažanin

Marin Pažanin

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Natjecatelj je prihvatio znalčev prijedlog te nakon iskorištena džokera kojim su se u ponudi uz vizualne fotometre našli i atomski satovi, za Marina dvojbe više nije bilo. Sugeriranim odgovorom koji je naposljetku ponudio kao konačan, osvojio je 125.000 kuna.

Kojemu je orlu drugi naziv bjelorepan, glasilo je 13. pitanje za četvrt milijuna kuna, a bez saznanja krasi li ta fizička karakteristika suroga orla, orla kliktaša, klokotaša ili pak štekavca, Marin je odustao. Njegov bi odgovor bio, istaknuo je potom, suri orao, ali bjelorepan je drugi naziv za štekavca, najvećeg orla Europe.

Mjesto na "vrućem" stolcu zatim je pripalo najuspješnijem u prvoj večerašnjoj igri "Najbrži prst", Stjepku Golubiću iz Pregrade.

Krajobrazni arhitekt upitao je znalce jesu li na slavnoj slici "Dvorske gospođice" prikazane gospođice sa španjolskog, britanskog, francuskog ili ruskog dvora. Ivan Jurić je obrazložio kako iza djela spomenuta naziva stoji ime španjolskoga slikara Diega Velázqueza, najvažnijega portretista baroka, te da je stoga riječ o španjolskom dvoru. Stjepko je osvojio 8000 kuna.

Stjepko Golubić

Stjepko Golubić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Uslijedilo je pitanje za dvostruko viši iznos i poziv džokeru. Džoker je naglasio kako s 50-postotnom sigurnošću može reći da Azorsko otočje, za razliku od matice zemlje, ne pripada srednjoeuropskoj vremenskoj zoni. No u ponudi preostalih triju otočja Kanara, Baleara te Madeire krio se točan odgovor. Stjepko je ipak prihvatio onaj predloženi, ne htijući iskoristiti posljednjega džokera, pa je kviz napustio s osvojenih 1000 kuna. Naime, ostanak u "Milijunašu" osigurao bi mu odgovor Kanari, otočje vulkanskoga porijekla koje se nalazi u Atlantskom oceanu i pripada Španjolskoj.

Što je zajedničko primariusu Dibidusu, doktoru Ludeku i sestri Livadić, bilo je pitanje na kojemu je posljednji večerašnji natjecatelj, Goran Pavlov iz Splita, upotrijebio džokera "pola-pola". Njegovom se upotrebom u suženu izboru nisu našli čarobni štapić i crni pojas, pa je između letećeg tepiha i crvena nosa odabrao potonji odgovor i osvojio 4000 kuna.

 Goran Pavlov

Goran Pavlov

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na iduća dva pitanja diplomirani komparatist i kroatist sa zagrebačkom adresom upotrijebio je preostale džokere. Upitao je znalce koji je broj trebao biti na Fra Mauru, znamo li da je broj 11 bio na Moru tišine, a broj 12 na Oceanu oluja. 13, 15, 17 ili 19? Ruke znalaca ponovno nisu bile podignute, a Ivan je priznao da ga "vuče" broj 13. S obzirom na svoju nesigurnost, Goranu je preporučio da na ovome pitanju o misijama NASA-inog programa Apollo iskoristi i džokera "zovi", ali natjecatelj se ipak opredijelio za broj 13 i potom otvorio pitanje za 16.000 kuna.

Goran Pavlov

Goran Pavlov

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Koji je grad nakon Drugog svjetskog rata bio poput Berlina podijeljen na četiri okupacijske zone, upitao je džokera "zovi" koji mu je pomogao rekavši Beč (a ne Prag, Varšava ili Rim).

Za prelazak drugoga praga trebao je odgovoriti ime jedine žene na poznatoj fotografiji sudionika Pete Solvayeve konferencije. Naglasio je da će preuzeti rizik, te se od imena Golde Meir, Agathe Christie, Marie Curie i Amelie Earhart odlučio za ono Golde Meir. I on je "Milijunaša" napustio s 1000 kuna jer je Solvayeva konferencija znanstvenog karaktera pa je na fotografiji ovjekovječena Marie Curie.

Budite s nama i sljedećega četvrtka jer samo mi pitamo "Tko želi biti milijunaš?". Dotad, niste li pogledali najnovije izdanje kviza, iskoristite njegovu vremenski ograničenu dostupnost na multimedijskoj platformi HRTi. Provjerite svoje znanje, nasmijte se Tarikovim dosjetkama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!